تاریخ بهروزرسانی: 1403/09/01
ناصر یوسفی
دانشکده علوم انسانی و اجتماعی / گروه مشاوره
پایاننامههای کارشناسیارشد
-
رابطه بین اهمال کاری و فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان فرزند طلاق با نقش میانجی گر رضایت از زندگی و عزت نفس
1402هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه اهمالکاری و فرسودگی تحصیلی در دانشآموزان فرزند طلاق با نقش میانجیگری رضایت از زندگی و عزتنفس است. روش پژوهش حاضر توصیفی، از نظر روش شناسی کمی، از لحاظ هدف کاربردی، از نوع همبستگی و تحلیل مسیر است. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر فرزند طلاق مشغول به تحصیل در دوره متوسطه دوم شهرستان سنندج در سال 1402-1401 است. نمونه مورد نظر به روش هدفمند انتخاب و شامل 150 نفر دانش آموز دختر است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه اهمالکاری تاکمن (TPS)، پرسشنامه فرسودگی تحصیلی مسلش MBI(SS)، پرسشنامه رضایت از زندگی هیوبنر (MSLSS) و پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (SEI) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS (نسخه 25) و Amos (نسخه 25) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اهمال کاری بر رضایت از زندگی و عزت نفس اثر منفی و مستقیم دارد. رضایت از زندگی و عزت نفس بر فرسودگی تحصیلی اثر منفی و مستقیم دارد. اهمال کاری تحصیلی بر فرسودگی تحصیلی داریاثر مثبت و مستقیم است. همچنین اثر غیرمستقیم اهمال کاری تحصیلی با میانجی گری مولفه های رضایت از زندگی از جمله رضایت خود ، محیط زندگی، مدرسه، دوستان و خانواده بر فرسودگی تحصیلی معنی دار است و همچنین اثر غیرمستقیم اهمال کاری تحصیلی با میانجیگری مولفههای عزتنفس عمومی، عزتنفس خانوادگی، عزت نفس اجتماعی و عزت نفس تحصیلی بر فرسودگی تحصیلی معنی دار است. بنابراین یافتههای این پژوهش حاکی از آن است که کاهش اهمالکاری و افزایش عزت نفس نه تنها برای رضایت از زندگی یا پیشرفت تحصیلی، بلکه برای تداوم سازگاری فردی، اجتماعی و بهزیستی دانشآموزان مهم و ضروری است.
-
نقش واسطهای عزتنفس و خودمتمایزسازی در رابطه بین انعطافپذیری روانشناختی و طلاق عاطفی در زنان و مردان
1402هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش واسطهای عزتنفس و خود-متمایزسازی در رابطه بین انعطافپذیری روانشناختی و طلاق عاطفی در زنان و مردان بود. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه زنان و مردان ساکن شهر سنندج در سال 1402 بود. نمونهگیری نمونه پژوهش حاضر را 196 نفر از زوجین مراجعهکننده به مرکز مشاوره و خدمات روانشناسی، بهزیستی و دادگاه ها تشکیل میدهند که به روش هدفمند انتخاب شد. ابزارهای اندازهگیری مورد استفاده شامل: مقیاس عزتنفس روزنبرگ، پرسشنامه تجدیدنظرشده تمایزیافتگی اسکورون و اسمیت، پرسشنامه طلاق عاطفی، پرسشنامه پذیرش و عمل ویرایش دوم بود. به منظور ارزیابی الگو مدل مسیر و جهت آزمودن اثرهای واسطهای از روش بوت استرپینگ با استفاده از نرم افزار pls3 انجام گرفت. شاخصهای برازش مدل مسیر الگوی پیشنهادی کلی پژوهش را تایید کردند. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان داد که عزت نفس در رابطه بین انعطافپذیری روانشناختی و طلاق عاطفی در زوجین نقش(45/0) β و 001/0 > P واسطهای ایفا میکند همچنین انعطاف پذیری شناختی بر طلاق عاطفی (15/0- = β،05/0P>) و عزت نفس بر طلاق عاطفی (56/0= β،001/0P˃) اثر منفی و معناداری وجود داشت. همچنین اثر انعطاف پذیری شناختی بر خود متمایز سازی (44/0= β،001/0P >) و انعطاف پذیری شناختی بر عزت نفس 46/0= β،001/0P > )اثر مستقیم مثبت و معنادار وجود داشت اما خود متمایز سازی بر طلاق عاطفی (02/0= β،001/0P ˃) اثر معناداری نداشت. بحث و نتیجه گیری: نقش این دو متغیر در برنامه های آموزشی و کارگاه های مشاوره پیش از ازدواج و راهنمایی خانواده ها جدی گرفته شود تا طلاق عاطفی بین زوجین کمتر باشد که این خود موضوع مهمی برای سلامت روان جامعه است.
-
بررسی نقش واسطهای عزتنفس در رابطه بین همدلی عاطفی و بخشودگی زوجین
1402زمینه و هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش میانجی عزت نفس در رابطه با همدلی عاطفی و بخشودگی زوجین شهرستان سنندج بود. مواد و روش: روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و جامعه آماری کلیه زوجین شهر سنندج سال 1402 بود. که با استفاده ازروش نمونهگیری غیرتصادفی، از نوع در دسترس، از میان شهرکهای شهر سنندج، شهرک بهاران و ویلاشهر انتخاب خواهد شد و سپس تعداد 216 نفر متاهل (108 زوج) از بین افراد داوطلب به مشارکت در پژوهش و با توجه به ملاکهای ورود و خروج به گروه نمونه، انتخاب شدند. ابزارهای اندازهگیری مورد استفاده شامل: مقیاس عزتنفس روزنبرگ، مقیاس همدلی عاطفی لودیس، مقیاس بخشایشگری زناشویی بود. به منظور ارزیابی الگو از الگویابی معادلات ساختاری و جهت آزمودن اثرهای واسطهای از روش از نرم افزار PLS استفاده شد. شاخصهای برازش مدلیابی معادلات ساختاری الگوی پیشنهادی کلی پژوهش را تایید شد. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری نشان داد که بین رابطه همدلی عاطفی و بخشودگی عزت نفس نقش میانجی گری را ایفا میکند همچنین وجود رابطه مستقیم مثبت معناداری میان همدلی عاطفی و بخشودگی، همدلی عاطفی و عزت نفس وجود داشت ولی رابطه مستقیمی میان عزت نفس و بخشودگی یافت نشد. میتوان با نتایج حاصل شده به نقش مهم همدلی عاطفی در بین زوجین و پیش بینی آن در مورد عزت نفس و بخشودگی پی برد.
-
پیشبینی رضایت زناشویی بر اساس ویژگیهای شخصیتی با میانجیگری شفقت به خود و بهزیستی روانشناختی در زنان متاهل شهر اهواز
1402هدف این پژوهش، پیشبینی رضایت زناشویی براساس ویژگیهای شخصیتی با میانجیگری شفقت به خود و بهزیستی روانشناختی در زنان متاهل شهر اهواز بود. طرح این پژوهش، همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعهی آماری این پژوهش شامل کلیهی زنان متاهل شهر اهواز بود که در سال 1402-1401 از این میان 280 نفر به روش نمونهگیری در دسترس برگزیده شد. شرکت کنندهها به پرسشنامه پنج عاملی شخصیت نئو (مککرا و کاستا) ، مقیاس شفقت به خود (نف)، پرسشنامهی بهزیستی روانشناختی (ریف) و مقیاس رضایت زناشویی (رجبی) پاسخ دادند. تحلیل دادهها با استفاده از روشهای ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل مسیر و نسخهی 26 نرمافزار ُSPSS و نسخهی 16 نرمافزار AMOS انجام گرفت. برای مشخص کردن نتایج پژوهش در ایتدا شاخصهای برازش مدل مورد بررسی قرار گرفته که شاخصهای آن حاکی از معنیداری مدل پژوهش بود. نتایج آزمون همبستگی حاکی از وجود رابطهی معنادار بین کلیهی متغیرهای پژوهش بود (05/0 > p). نتایج آزمون تحلیل مسیر حاکی از معناداری مدل نهایی و میانجیگری شفقت به خود و بهزیستی روانشناختی در ارتباط بین ویژگیهای شخصیتی با رضایت زناشویی بود. اکثر مسیرهای مدل مورد تایید قرار گرفته و برخی از آنها نیز رد شدند. براساس نتایج میتوان نتیجه گرفت که وجود شفقت به خود و بهزیستی روانشناختی بیشتر در زنان متاهل میتواند تاثیر ویژگیهای شخصیتی بر رضایت زناشوییشان را افزایش دهد.
-
رابطه کارکرد خانواده و سلامت روان با نقش میانجی گری امید به زندگی
1402چکیده زمینه و هدف: هدف از مطالعه حاضر بررسی رابطه بین کارکرد خانواده با سلامتروان با نقش میانجیگری امید به زندگی در دانشجویان دانشگاه کردستان در سال تحصیلی1401-1402 بود. مواد و روش: روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه کردستان بود. نمونهگیری به صورت در دسترس، با برگهای به صورت مجازی در شبکههای مجازی داخل دانشگاه انجام شد. حجم گروه نمونه 392 دانشجو بود. ابزارهای اندازهگیری مورد استفاده شامل: پرسشنامه عملکرد خانواده مک مستر (FAD)، پرسشنامه امید به زندگی اسنایدر (SLES) و پرسشنامه سلامت روان (MHC-SF) بود. به منظور ارزیابی الگو از الگویابی معادلات ساختاری و جهت آزمودن اثرهای واسطهای از روش بوت استرپینگ با استفاده از نرم افزار AMOS انجام گرفت. شاخصهای برازش مدلیابی معادلات ساختاری الگوی پیشنهادی کلی پژوهش را تایید کردند اصلاحاتی بر الگو اعمال گردید که شاخصهای برازش بهتر شد. یافته ها: نتایج حاصل از روش بوت استرپینگ نشان داد که بین رابطه عملکرد کلی خانواده و سلامت روان امید به زندگی نقش میانجی را ایفا نمیکند (05/0)P< در خرده مقیاس حل مسئله نشان داد که با سلامت روان رابطه مثبت و معنی داری دارد (01/0) p> و امید به زندگی نقش واسطهای را ایفا میکند (01/0) p>، خرده مقیاس ارتباط خانواده تنها با سلامت روان رابطه مثبت و معنا داری داشت (01/0) p> و امید به زندگی نقش میانجی را ایفا نمیکند (90/0)p=، خرده مقیاس نقشها هم با سلامت روان رابطه(01/0) p>دارد و امید نقش میانجی را ایفا می کند (01/0) p>، خرده مقیاس همراهی عاطفی هیچ رابطه ای با متغیر وابسته و میانجی نداشت(05/0)p<، خرده مقیاس آمیزش عاطفی هم با سلامت روان رابطه داشت (01/0) p>و هم امید نقش میانجی را ایفا (05/0)p< میکرد و خرده مقیاس کنترل رفتار در خانواده هم با سلامت روان رابطه معنا دارد و مثبتی (01/0) p>دارد هم متغیر امید در این میان نقش میانجی را ایفا (05/0)p< میکرد. نتیجه گیری: عملکرد خانواده نقش مهمی در بهبود سلامت روان افراد دارد می تواند داشته باشد و در مشاوره خانواده وجود درمان هایی مبتنی بر امید احتمالاً موجب افزایش سلامت روان و در افراد میشود.
-
مقایسه هیجان های تحصیلی، بهزیستی تحصیلی و تاب آوری آموزشی براساس سبک های فرزندپروری ادراک شده در بین دانش آموزان مقطع متوسطه اول
1401هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه هیجان های تحصیلی، بهزیستی تحصیلی و تاب آوری آموزشی براساس سبک های فرزندپروری ادراک شده در بین دانش آموزان مقطع متوسطه اول است. روش پژوهش حاضر علی-مقایسه ای و از نوع پس رویدادی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان متوسطه اول استان مرکزی در سالتحصیلی 1401-1400 اعم از دختر و پسر به تعداد 58000 نفر بود. نمونه آماری بر اساس طرح پژوهشی (علی-مقایسه ای) و بر اساس نظر دلاور (1399) 3 گروه 50 نفری و در مجموع 150 نفر درنظر گرفته شد. افراد نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات در این پژوهش از پرسشنامه های بهزیستی تحصیلیتومینین-سوینی، سالمیلا آرو و نیمیویرتا (2012)، تاب آوری آموزشی ساموئلز (2004) و سبک های فرزندپروری ادراک شده بامریند (1991) استفاده شد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیری برای داده های مربوط به این فرضیه نشان داد که بین هیجان های تحصیلی دانش آموزان بر اساس سبک های فرزندپروری (اقتدارگرایانه، سهل گیرانه و مستبدانه) به میزان 09/0 تفاوت وجود دارد (01/0P<). همچنین نتایج حاصل از تحلیل واریانس تک متغیری نشان داد که تفاوت های گروهی 10 درصد از تغییرات هیجان های مثبت تحصیلی (01/0P<) و 13 درصد از تغییرات هیجان های منفی تحصیلی (01/0P<) را تبیین می کنند و هیجان های مثبت تحصیلی در سبک فرزندپروی قاطعانه و هیجان های منفی تحصیلی در سبک فرزندپرروی سهل گیرانه بیشتر بود. بین بهزیستی تحصیلی دانش آموزان بر اساس سبک های فرزندپروری (اقتدارگرایانه، سهل گیرانه و مستبدانه) به میزان 05/0 تفاوت وجود دارد (05/0P<). همچنین نتایج حاصل از تحلیل واریانس تک متغیری نشان داد که تفاوت های گروهی 5 درصد از تغییرات ارزش مدرسه (05/0P<)، 6 درصد از تغییرات فرسودگی به مدرسه (01/0P<) و 5 درصد از تغییرات رضایتمندی تحصیلی (05/0P<) را تبیین می کنند و بهزیستی تحصیلی در سبک فرزندپروری قاطعانه بیشتر از سبک های فرزندپروری سهل گیرانه و مستبدانه است. بین تاب-آوری آموزشی دانش آموزان بر اساس سبک های فرزندپروری (اقتدارگرایانه، سهل گیرانه و مستبدانه) به میزان 11/0 تفاوت وجود دارد (01/0P<). همچنین تفاوت های گروهی 21 درصد از تغییرات مهارت های ارتباطی (01/0P<)، 11 درصد از تغییرات جهت گیری آینده (01/0P<) و 5 درصد از تغییرات مسئله محور و مثبت نگری (05/0P<) را تبیین می کنند و تاب آوری آموزشی در سبک فرزندپروری قاطعانه بیشتر از سبک های فرزندپروری مستبدانه و سهل گیرانه است.
-
اثربخشی طرحواره درمانی بر فرسودگی زناشویی، خودکارآمدی جنسی و احساس تنهایی زنان در خانواده
1401هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر فرسودگی زناشویی، خودکارآمدی جنسی و احساس تنهایی زنان در خانواده بود. پژوهش حاضر براساس هدف از نوع کاربردی و روش مورد استفاده در این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود و آزمودنی ها به طریق تصادفی در دو گروه گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. جامعه آماری این پژوهش را زوجین شهر ساری تشکیل می دادند که به مراکز مشاوره شهر ساری مراجعه کرده بودند. تعداد 30 نفر از جامعه آماری به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی در مراکز مشاوره شهرستان ساری از مهر ماه 1400 تا مرداد ماه 1401 براساس ملاک های تعیین شده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از مقیاس خودکارآمدی جنسی و مقیاس احساس تنهایی و پرسشنامه فرسودگی زناشویی استفاده شد. در پژوهش حاضر از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس)، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که ضرایب مربوط به تاثیر طرحواره درمانی بر فرسودگی زناشویی، خودکارآمدی جنسی و احساس تنهایی زنان در خانواده، در سطح آلفای 05 / 0 معنی دار است ( 50 / 0 > p). از این رو فرضیه پژوهش مبنی بر اثربخشی طرحواره درمانی بر فرسودگی زناشویی، خودکارآمدی جنسی و احساس تنهایی زنان در خانواده مورد تایید قرار گرفت.
-
رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه و کیفیت روابط زناشویی در افراد ازدواج مجدد با نقش میانجی روابط جنسی
1401هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه باکیفیت روابط زناشویی در افراد ازدواج مجدد با نقش میانجی روابط جنسی بود. پژوهش حاضر بر اساس هدف از نوع کاربردی و روش آن توصیفی همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش 700 نفر (زن و مرد) ازدواج مجدد شهرستان دیواندره بود که با استفاده از جدول مورگان تعداد 250 نفر به روش نمونه گیری در دسترس از مراکز مشاوره شهرستان دیواندره از مهرماه 1400 تا مردادماه 1401 بر اساس ملاک های تعیین شده انتخاب شدند و برای گرداوری اطلاعات از پرسش نامه شاخص تمایل جنسی هالبرت (HISD) و مقیاس کیفیت زناشویی، فرم تجدید نظر شده (RDAS) و پرسش نامه طرحواره یانگ (فرم کوتاه) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که ضرایب مربوط به تاثیر غیرمستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه بر کیفیت روابط زناشویی از طریق متغیر میانجی روابط جنسی، در سطح آلفای 05/0 معنی دار است (50/0>p). ازاین رو فرضیه پژوهش مبنی بر نقش میانجی روابط جنسی در رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و کیفیت روابط زناشویی در افراد ازدواج مجدد مورد تایید قرار گرفت.
-
پیش بینی ناپایداری ازدواج براساس انتظارات زناشویی و باورهای ارتباطی زوجین متقاضی طلاق به دادگاه خانواده شهر کرمانشاه
1401پژوهش حاضر با هدف پیش بینی ناپایداری ازدواج با انتظارات زناشویی و باورهای ارتباطی زوجین متقاضی طلاق انجام شد. این پژوهش یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از نوع کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش3000 نفر شامل زوجین( زن و مرد) متقاضی طلاق به دادگاه خانواده شهر کرمانشاه بود. تعداد 342 نفر از جامعه آماری (171 نفر مرد، 171 نفر زن ) به روش نمونه گیری هدفمند که با روش مورگان این تعداد انتخاب شد بودند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ناپایداری ازدواج ادواردز، جانسون وبوث(MII)، پرسشنامه انتظارات زناشویی امیدوارو همکاران(MEQ)، پرسشنامه باورهای ارتباطی آیدلسون و اپشتاین(CBQ) استفاده شد. برای تحلیل نتایج داده ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان می دهد همبستگی میان متغیرهای ناپایداری ازدواج، انتظارات زناشویی و باورهای ارتباطی بطور مثبت و معنادار برقرار است. به گونه ای که بیشترین همبستگی میان ناپایداری ازدواج و باورهای ارتباطی، و کمترین میزان همبستگی میان ناپایداری ازدواج و انتظارات زناشویی است. بنابراین از این یافته ها می توان برای آگاه سازی زوجین در مشاوره قبل از ازدواج و حتی بعد از ازدواج برای پایین آوردن نرخ طلاق در جامعه استفاده کرد.
-
بررسی میزان اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر روابط بینفردی و سازگاری زناشویی زنان خیانت دیده
1401نکته ای که پژوهش حاضر به دنبال ردیابی آن است، این میباشد که آیا طرحواره درمانی هیجانی 99- میتواند بر روابط بین فردی و سازگاری زناشویی زنان خیانت دیده استان کرمانشاه که در سال 99 به کلینیکهای مشاوره در استان مراجعه کردهاند مفید باشد یا خیر؟ در این طرح یک گروه مداخله و یک گروه گواه وجود داشت. در واقع پژوهش حاضر پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیشآزمون، پسآزمون بود و دارای پیگیری با گروه کنترل و آزمایش بود. ابزار سنجش شامل پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپاینر 0 و پرسشنامه مشکلات بین فردی بارخام و همکاران ) 6991 ( با 23 آیتم / 6991 ( با 23 آیتم و پایایی 96 ( 0 و جلسات طرحواره درمانی هیجانی بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها در این پژوهش از / و پایایی 90 نرمافزار اسپیاساس و روشهای آمار توصیفی و استنباطی )روش طرح تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر؛ تحلیل مانکوا و تحلیل واریانس مختلط( استفاده شد. نتایج فرضیه اول )طرحواره درمانی هیجانی بر روابط بین فردی زنان خیانت دیده اثربخش است.( نشان داد که طرحواره درمانی هیجانی بر روابط بینفردی زنان خیانت دیده اثربخش است. بدین معنا که طرحواره درمانی هیجانی موجب بهبود روابط بینفردی زنان خیانت دیده شده است. نتایج فرضیه دوم )طرحواره درمانی هیجانی بر سازگاری زناشویی زنان خیانت دیده اثربخش است.( نشان داد که طرحواره درمانی هیجانی بر سازگاری زناشویی زنان خیانت دیده اثربخش است. بدین معنا که طرحواره درمانی هیجانی موجب افزایش سازگاری زناشویی زنان خیانت دیده شده است.
-
مقایسه عملکرد خانواده و دلبستگی به والدین- همسالان و عملکرد تحصیلی در فرزندان خانواده های تک والد و دووالد
1401هدف پژوهش حاضر مقایسه عملکرد خانواده و دلبستگی به والدین-همسالان و عملکرد تحصیلی در فرزندان خانواده های تک والد و دووالد بود. روش پژوهش حاضر علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول و دوم خانواده های تک والد و دو والد شهرستان اشنویه بود که شامل 3000 نفر بوده. تعداد 150نفر از دانش آموزان خانواده دو والد و 150نفر از دانش آموزان خانواده تک والد با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای غیرمرحله ای بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع اوری داده ها از پرسشنامه های عملکرد خانواده(FAD)، دلبستگی به والدین و همسالان (IPPA-R)و عملکرد تحصیلی استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در مقیاس عملکرد خانواده تفاوت معناداری بین گروه های تک والد و دو والد وجود دارد(001/0p<، 25/62F=). در مقیاس دلبستگی به والدین تفاوت معناداری بین گروه های تک والد و دو والد وجود دارد(001/0p<، 03/51F=). در نتیجه میتوان گفت که مشاوران برای بهبود مشکلات والدین و دانش اموزان تک والد باید به متغیرهای عملکرد خانواده ،دلبستگی به والدین ،همسالان و و عملکرد تحصیلی توجه کرده و جهت بهبود آنها، دوره های اموزشی لازم را تدراک ببینند.
-
اثربخشی آموزش سرمایه های روان شناختی بر نشخوار خشم و دلزدگی تحصیلی در دانش آموزان کلاس های چندپایه ی شهرستان دیواندره
1400پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش سرمایه های روان شناختی بر نشخوار خشم و دلزدگی تحصیلی در دانش آموزان کلاس های چندپایه طراحی و اجرا شد. بدین منظور تعداد 24 نفر از دانش آموزانِ کلاس های چندپایه شهرستان دیواندره در سال تحصیلی 1399-1400 که در نشخوار خشم و دلزدگی تحصیلی واجد شرایط ورود به دوره بودند به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان با استفاده پرسشنامه های نشخوارخشم(ARS) و مقیاس دلزدگی تحصیلی(ABS) مورد سنجش قرار گرفتند و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار داده شدند. سپس مدل مداخله ی سرمایه روان شناختی(PCI) در 10 جلسه ی یک ساعته، به صورت گروهی برای گروه آزمایش انجام گرفت؛ درحالی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. هر دو گروه در دو زمان، پیش آزمون و پس آزمون شرکت کردند. نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان داد که نشخوار خشم و دلزدگی تحصیلی در دانش آموزان گروه آزمایش بهبود پیدا کرده است و این مقدار در گروه کنترل نسبتا ثابت مانده است. پس آموزش سرمایه های روان شناختی بر اساس مدل مداخله ای لوتانز منجر به بهبود و کاهش نشخوار خشم و دلزدگی تحصیلی در دانش آموزان کلاس های چندپایه شده است. بنابراین می توان از آموزش سرمایه های روان شناختی جهت بهبود وضعیت دانش آموزان در دو مقوله ی نشخوار خشم و دلزدگی تحصیلی بهره برد.
-
اثربخشی آموزش مبتنی بر رفتار درمانی منطقی هیجانی بر ناکارآمدی نگرش در زوجین متقاضی طلاق
1400هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر رفتار درمانی منطقی هیجانی بر ناکارآمدی نگرش در زوجین متقاضی طلاق می باشد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون بود. بدین ترتیب که جامعه آماری پژوهش را کلیه زوجین ارجاع داده شده به مراکز مشاوره استان کرمانشاه که متقاضی طلاق بودند، تشکیل می دادند و از میان آن ها با روش نمونه گیری در دسترس 30 زوج به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به شیوه گمارش تصادفی در دو گروه (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند. گروه آزمایش 14 جلسه گروهی رفتار درمانی عقلانی هیجانی را دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله را دریافت نکردند. در راستای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ناکارآمدی نگرش استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که رفتاردرمانی منطقی هیجانی بر ناکارمدی نگرش زوجین موثر بوده است. بر این اساس، مبتنی بر نتایج این پژوهش میتواند برای زوج درمانگران و روانشناسان جهت بهبود نگرش های زوجین و کاهش طلاق مفید باشد.
-
رابطه سواد رسانه ای با شیوه های فرزندپروری پدران و راهبردهای حل تعارض والد-فرزندی در نوجوانان پسر درگیر اعتیاد به اینترنت
1400هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سواد رسانه ای با شیوه های فرزندپروری پدران و راهبردهای حل تعارض والد-فرزندی در نوجوانان پسر درگیر اعتیاد به اینترنت است. روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی است و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهرستان شوش و پدران آنها در سال تحصیلی 99-1400 بود که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و برای جمع آوری داده ها دانش آموزان به پرسشنامه اعتیاد به اینترنت و پدران آنها به پرسشنامه های سوادرسانه ای، شیوه های فرزندپروری پدران، راهبردهای حل تعارض والد-فرزندی، پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که سواد رسانه ای با سبک های فرزندپروری و راهبردهای حل تعارض ارتباط معناداری دارد و سواد رسانه ای در مجموع 59/0 از تغییرات راهبردهای حل تعارض و 43/0 درصد از تغییرات سبک های فرزند پروری را پیش بینی می کنند. در نتیجه می توان با آموزش سواد رسانه ای به والدین و فرزندان جهت ارتقا تعاملات والدین و فرزندان تلاش کرد. امروزه سواد رسانه ای عامل مهمی در تحولات درون خانواده هستند و آموزش درست در این باره می تواند به بهبود کیفیت ارتباطات اعضای خانواده و کاهش تعارضات والد- فرزندی منجر شود.
-
اثربخشی روایت درمانی بر سازگاری و تنیدگی تحصیلی دانش آموزان دارای فرسودگی تحصیلی در مقطع متوسطه دوم
1400هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی روایت درمانی بر سازگاری و تنیدگی تحصیلی دانش آموزان مبتلا به فرسودگی تحصیلی در شهر سقز بود.پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود .جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه در شهر سقزبودند که این دانش آموزان با پرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران غربالگری شدند وازمیان آن ها 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمندو 15 نفر به صورت تصادفی در گروه آزمایش و15 نفر در گروه گواه گمارده شدند و از این دانش اموزان به عنوان پیش آزمون –پس ازمون و پیگیری پرسشنامه سازگاری تحصیلی بکر و سیریک و تنیدگی تحصیی انگ وهوان و به عمل آمد.وبا گروه آزمایش هشت جلسه ر.وایت درمانی 90 دقیقه ای کار شد. برای تجزیه تحلیل داده از نرم افزار spss23,وبا طرح آمیخته با اندازه گیری مکرر کار شد نتایج تحلیل ها نشان داد که روایت درمانی بر سازگاری تحصیلی و تنیدگی تحصیلی دانش آموزان دارای فرسودگی تحصیلی اثر معنادار داشته است( 01/0 > p) بنابراین از این برنامه می توان برای بهبود سازگاری و تنیدگی دانش آموزان مبتلا به فرسودگی استفاده کرد .
-
رابطه ی صمیمیت زناشویی، همدلی عاطفی و تعهد زناشویی با رضایت از زندگی: نقش واسطه ای نگرش به عشق
1400هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی صمیمیت زناشویی، همدلی عاطفی و تعهد زناشویی با رضایت از زندگی نقش واسطه ای (میانجی) نگرش به عشق بود. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی با استفاده از مدل مسیر بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان متاهل (مرد و زن) در مقطع کارشناسی ارشد و کارشناسی دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 98-99 بود. روش نمونه گیری خوشه ای بود. که با توجه به تعطیلی دانشگاه بخاطر شیوع بیماری کووید 19 امکان گردآوری داده ها به صورت حضوری امکان پذیر نبود و پرسشنامه های مورد نظر به صورت آنلاین طراحی و لینک آنها در گروه های فضای مجازی دانشگاه قرار داده شد. جامعه پژوهشی تعداد 300 نفر (225 زن و 75 مرد) که به صورت کامل به همه سوالات پرسشنامه پاسخ داده بودند به عنوان مشارکت کننده نهایی انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه رضایت از زندگی داینر (SWLS)، پرسشنامه صمیمیت زناشویی (OMEIS-2)، پرسشنامه همدلی عاطفی (مهرابیان و اپستین) و پرسشنامه تعهد زناشویی آدامز و جونر (MCQ) و همچنین پرسشنامه ی نگرش به عشق هندریک (LAS) که اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار AMOS تحلیل گردید. نتایج حاصل نشان داد که برازش مدل مفهومی پیشنهادی بعد از اصلاح و حذف مسیرهای غیرمعنی دار مورد تایید قرار گرفت. بررسی مسیرهای مستقیم و ارتباط متغیرهای مورد بررسی نشان داد که بین متغیرهای صمیمیت زناشویی و نگرش به عشق، همدلی عاطفی و نگرش به عشق، نگرش به عشق و رضایت از زندگی رابطه معنی داری وجود دارد که حاکی از تایید رابطه بین این متغیرها می باشد. با این حال ارتباط مستقیمی بین تعهد زناشویی و نگرش به عشق به دست نیامد. به منظور بررسی اثرات غیرمستقیم از روش بوت استرپ استفاده شد و نتایج نشان داد که نگرش به عشق رابطه بین صمیمیت زناشویی و رضایت از زندگی را میانجی گری می کند، نگرش به عشق رابطه بین همدلی عاطفی و رضایت از زندگی را میانجی گری میکند اما نگرش به عشق رابطه بین تعهد زناشویی و رضایت از زندگی را میانجی گری نمی کند.
-
بررسی اثر ابتلا به ویروس کووید-19 بر کیفیت زناشویی و صمیمیت زناشویی در خانواده های شهر سنندج
1400پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر ابتلا به ویروس کووید-19 بر کیفیت زناشویی و صمیمیت زناشویی در خانواده های شهر سنندج اجرا شد. روش پژوهش حاضر از نوع کمی و علی مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی خانواده های مراجعه کننده به مراکز درمانی جهت تست کرونا شهر سنندج در سال 1399 شامل یک گروه تست کرونا منفی و یک گروه تست کرونا مثبت است. بدین منظور تعداد 364 نفر به عنوان نمونه به شیوه ی نمونه گیری تصادفی و بر اساس لیست دانشگاه علوم پزشکی سنندج انتخاب شدند و به پرسشنامه های کیفیت زناشویی و صمیمیت زناشویی پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که بین افراد که به ویروس کرونا مبتلا شده بودند با افراد سالم در میزان صمیمیت زناشویی و کیفیت زناشویی تفاوت معناداری وجود دارد. در نتیجه میتوان گفت که ابتلا به کرونا و اضطراب ناشی از کرونا می تواند به مرزهای زناشویی و خانوادگی وارد شود و چرخه تعاملات منفی را شکل دهد و صمیمیت و کیفیت زناشویی را کاهش دهد.
-
رابطه دلبستگی بزرگسالان با حسادت نسبت به رابطه همسر-کودک در انتقال به مرحله والدینی
1399هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه سبک های دلبستگی بزرگسالان، با حسادت نسبت به رابطه همسر-کودک در انتقال به مرحله والدینی، و در آخر، میزان پیش بینی کنندگی سبک های دلبستگی در پیش بینی حسادت نسبت به رابطه همسر-کودک در انتقال به مرحله والدینی است. جامعه آماری این پژوهش، والدین ساکن شهر سنندج بودند که سن اولین فرزند آن ها در سال 1399 تا 3 سال (دوره انتقال به مرحله والدینی) بود. نمونه شامل 384 نفر (براساس فرمول کوهن؛ برای جامعه محدود و حجم نامعین) از کاربران فضای مجازی بود که به روش غیراحتمالی انتخاب شدند، و به مقیاس تجارب مربوط به روابط نزدیک ( ECR) برنان و همکاران (1998)، و مقیاس حسادت پیش از تولد( PJS) ویلسون و همکاران (2007) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون، و رگرسیون به روش گام به گام و رو به جلو) در نرم افزار SPSS 23 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی اضطرابی با حسادت نسبت به رابطه همسر-کودک در انتقال به مرحله والدینی رابطه مثبت معنادار وجود دارد، و سبک دلبستگی اضطرابی می تواند حسادت نسبت به رابطه همسر-کودک در انتقال به والدینی را به طور معنادار پیش بینی کند. اما رابطه سبک دلبستگی اجتنابی با حسادت نسبت به رابطه همسر-کودک در انتقال به مرحله والدینی معنادار نبود، و سبک دلبستگی اجتنابی، پیش بینی کننده معناداری برای حسادت نسبت به رابطه همسر-کودک در انتقال به مرحله والدینی نیست. همچنین، تفاوت های جنسیتی در حسادت و سبک های دلبستگی اجتنابی و اضطرابی معنادار است، و میانگین نمره حسادت و نیز سبکهای دلبستگی اجتنابی و اضطرابی در زنان نسبت به مردان بالاتر بود.
-
تعیین میزان اثر بخشی مشاوره راه حل محور بر افزایش سازگاری وادراک خویشتن دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان همدان
1399زمینه و هدف: پژوهش حاضربا هدف بررسی اثربخشی مشاوره راه حل محور بر ادراک خویشتن وافزایش سازگاری دردانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهرستان همدان طراحی و اجرا شد. مواد و روش: این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس ازمون و پیگیری با گروه کنترل بود. بدین منظور اجرای پژوهش در یکی از دبیرستان های شهرستان همدان انتخاب شد. سپس به روش تصادفی 30 نفر از آن ها را انتخاب کرده و در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند، سپس پیش آزمون نیز بین آن ها توزیع شد. پس از انجام مداخلات (8 جلسه 90 دقیقه ی طبق رویکرد راه حل محور) روی گروه های آزمایش، پس آزمون های ادراک خویشتن و افزایش سازگاری بر روی هر دو گروه اجرا شد. سپس با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تقریبی دو فرضیه پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل سطح سازگاری بالاتری را تجربه کردند، و خود پنداره آنان نسبت به قبل مثبت تر شد.
-
تبیین مدل بهزیستی تحصیلی بر اساس جهتگیری هدفی ، تابآوری دانش آموزان و خوشبینی تحصیلی با میانجیگری خودناتوانسازی تحصیلی
1399پژوهش حاضر با هدف تبیین مدل بهزیستی تحصیلی بر اساس جهتگیری هدفی، تابآوری تحصیلی و خوشبینی تحصیلی با میانجیگری خودناتوانسازی تحصیلی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه دوم شهرستان پلدختر در سال 1400-1399 بود که مطابق آمار اخذشده از آموزش و پرورش شهرستان مذکور برابر با 1800 نفر بودند. نمونه آماری این پژوهش بر اساس جدول کرجسی و مورگان برابر با 318 نفر بود که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامههای استاندارد بهزیستی تحصیلی تومینین- سوینی و همکاران، خودناتوان سازی جونز و رودولف، خوش بینی تحصیلی اسکنن و همکاران، هدف پیشرفت الیوت و مکگریگـور و تاب آوری تحصیلی ساموئل استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها افزون بر شاخص های توصیفی، از تحلیل معادلات ساختاری بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که جهت گیری هدفی تسلطی، تاب آوری تحصیلی و خوش بینی تحصیلی با میانجی گری خودناتوان سازی بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه اثر معنادار دارند. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که خودناتوان سازی عاملی تهدیدکننده است که می تواند اثری منفی و چالشبرانگیز بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه داشته باشد و اثرات مثبت بسیاری از پیامدهای مثبت تحصیلی را از بین ببرد.
-
تبیین مدل بهزیستی تحصیلی بر اساس جهتگیری هدفی، تابآوری دانشآموزان و خوشبینی تحصیلی با میانجیگری خودناتوانسازی تحصیلی
1399پژوهش حاضر با هدف تبیین مدل بهزیستی تحصیلی بر اساس جهتگیری هدفی، تابآوری تحصیلی و خوشبینی تحصیلی با میانجیگری خودناتوانسازی تحصیلی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه دوم شهرستان پلدختر در سال 1400-1399 بود که مطابق آمار اخذشده از آموزش و پرورش شهرستان مذکور برابر با 1800 نفر بودند. نمونه آماری این پژوهش بر اساس جدول کرجسی و مورگان برابر با 318 نفر بود که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامههای استاندارد بهزیستی تحصیلی تومینین- سوینی و همکاران، خودناتوان سازی جونز و رودولف، خوش بینی تحصیلی اسکنن و همکاران، هدف پیشرفت الیوت و مکگریگـور و تاب آوری تحصیلی ساموئل استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها افزون بر شاخص های توصیفی، از تحلیل معادلات ساختاری بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که جهت گیری هدفی تسلطی، تاب آوری تحصیلی و خوش بینی تحصیلی با میانجی گری خودناتوان سازی بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه اثر معنادار دارند. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که خودناتوان سازی عاملی تهدیدکننده است که می تواند اثری منفی و چالشبرانگیز بر بهزیستی تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه داشته باشد و اثرات مثبت بسیاری از پیامدهای مثبت تحصیلی را از بین ببرد.
-
رابطه ی ناهماهنگی های شناختی ، خود تنظیمی زناشویی با تعارض زناشویی و تعهد زناشویی در زنان متاهل ثلاث باباجانی
1399پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی ناهماهنگی های شناختی ، خودتنظیمی زناشویی با تعارض زناشویی و تعهد زناشویی در زنان متاهل شهرستان ثلاث باباجانی انجام گرفته است . روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی و همبستگی بوده است و از لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی است . جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان متاهل شهرستان ثلاث باباجانی در حدود 4500 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد 250 زن متاهل بصورت تصادفی انتخاب شد . ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تعهد زناشویی DCI ) ) آدامز و جونز ، پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی (1375) ، پرسشنامه خودتنظیمی زناشویی ویلسون و همکاران (2005) و پرسشنامه ناهماهنگی شناختی هارمون – جونز بود. به منظور تحلیل داده های از روش های آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد و داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بررسی های آماری این پژوهش نشان داد که بین ناهماهنگی شناختی و تعارض زناشویی رابطه ی معناداری مستقیم و مثبت وجود دارد . بین ناهماهنگی شناختی و تعهد زناشویی رابطه ی منفی معناداری وجود دارد . بین خودتنظیمی زناشویی و تعارض زناشویی رابطه ی منفی و معکوس معناداری وجود دارد . بین خود تنظیمی زناشویی و تعهد زناشویی رابطه ی مسقیم و مثبت وجود دارد .
-
اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت بر پیشرفت تحصیلی ریاضی، بهبود مهارت های ادراکی-حرکتی، پردازش حسی و تنظیم هیجان دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی
1399پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت بر پیشرفت تحصیلی ریاضی، بهبود مهارت های ادراکی- حرکتی، پردازش حسی و تنظیم هیجان دانش آموزان پسر 7 تا 11 سال مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی شهرستان دزفول در سال تحصیلی 99-98 طراحی و اجرا شد. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. بدین منظور 30 نفر از دانش آموزانی که با توجه به مصاحبه بالینی روانشناس مرکز مشاوره و مقیاس سوانسون، نولان و پلهام(SNAP-IV) مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی(ADHD) تشخیص داده شده بودند، به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و سپس میزان پیشرفت تحصیلی ریاضی بر اساس آزمون پیشرفت تحصیلی و ریاضی شلو(آزمون استاندارد شده حساب)، میزان بهبود مهارت های ادراکی – حرکتی با استفاده از دو خرده آزمون هماهنگی دوسویه و کنترل بینایی- حرکتی در ابزار اندازه گیری توانمندی ادراکی-حرکتی برونینکس اوزرتسکی(BOTMP)، میزان بهبود و تعدیل در پردازش حسی با فرم کوتاه نیمرخ حسی دان(SSP) و میزان تنظیم هیجان نیز با استفاده از چک لیست تنظیم هیجانی فرم کودک و نوجوان(ERC) اندازه گیری شد. دانش آموزان از طریق گمارش تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند سپس تمرینات توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت به مدت 12 جلسه به صورت انفرادی برای گروه آزمایش اجرا شد و بر رروی گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. هر دو گروه در پیش-آزمون، پس آزمون و پیگیری با فاصله یک ماه شرکت کردند. از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که تمرینات توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت در دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی موجب بهبود مولفه های پیشرفت تحصیلی ریاضی، مهارت های ادراکی- حرکتی( هماهنگی دو سویه و کنترل بینایی- حرکتی)، تنظیم هیجان و همچنین بهبود دو مولفه احساس خواهی و فیلتراطلاعات شنیداری در متغیر پردازش حسی شده(p<0/05) و بر سایر مولفه های این متغیر( حساسیت لمسی، حساسیت چشایی/ بویایی، حساسیت حرکتی، ضعف/ انرژی پایین، حساسیت دیداری/ شنیداری) تاثیر معنادار نداشته استp>0/05)). توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت در پیشرفت تحصیلی ریاضی، بهبود مهارت-های ادراکی- حرکتی(هماهنگی دوسویه و کنترل بینایی- حرکتی)، پردازش حسی و تنظیم هیجان دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی با اثربخشی معناداری همراه است. بنابراین می توان نتیجه گرفت که از مداخله توانبخشی شناختی مبتنی بر حرکت برای پیشرفت تحصیلی ریاضی، بهبود مهارت های ادراکی- حرکتی(هماهنگی دوسویه و کنترل بینایی- حرکتی)، پردازش حسی و تنظیم هیجان دانش آموزان مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی می توان استفاده کرد.
-
اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر کارکردهای اجرایی بر حافظه کاری، انعطاف پذیری شناختی و سازمان دهی دانش آموزان نارساخوان
1399پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر کارکردهای اجرایی بر حافظه ی کاری، انعطاف پذیری شناخی و سازمان دهی دانش آموزان نارساخوان انجام شد. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پژوهشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 2 ماهه بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان پسر مقطع چهارم ابتدایی مبتلا به نارساخوانی شهر همدان در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از میان آنها تعداد 24 دانش آموز به شیوه ی در دسترس، به عنوان نمونه ی پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر) گمارده شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از آزمون-های آندره ری(1942)، هوش وکسلر کودکان(1974) و دسته بندی کارت های ویسکانسین(1948) استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند؛ نتایج نشان داد که بازی درمانی مبتنی بر کارکردهای اجرایی بر حافظه ی کاری دانش آموزان نارساخوان تاثیر مثبت دارد. همچنین، نتایج حاکی از اثربخشی بازی درمانی مبتنی بر کارکردهای اجرایی بر بهبود انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان نارساخوان بود. در نهایت، نتایج تاثیر مثبت بازی درمانی مبتنی بر کارکردهای اجرایی بر سازمان دهی دانش آموزان نارساخوان را نیز نمایان ساخت. بر این اساس، می توان دریافت که بازی درمانی مبتنی بر کارکردهای اجرایی روشی سودمند و موثر در بهبود حافظه ی کاری، انعطاف پذیری شناختی و سازمان دهی دانش آموزان نارساخوان است. نتایج این پژوهش می تواند گامی سودمند در بهبود کارکردهای اجرایی دانش آموزان مبتلا به نارساخوانی و متعاقباً تقویت مهارت خواندن در آنها باشد.
-
رابطه ویژگی های شخصیت، رضایت جنسی و ذهن آگاهی با رضایت زناشویی: نقش واسطه ای تمایز یافتگی
1399پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه ویژگی های شخصیت، رضایت جنسی و ذهن آگاهی با رضایت زناشویی: نقش واسطه ای تمایز یافتگی دانشجویان دانشگاه کردستان در سال 1398 1397 انجام شد. روش پژوهشی مورد استفاده در پژوهش حاضر، روش توصیفی _ همبستگی از نوع مدل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه کردستان بود. که در سال تحصیلی 98-97 مشغول به تحصیل بوده اند و براساس جدول مورگان تعداد 350 نفر با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه منتخب انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای مقیاس پنج عاملی شخصیت نئو (مک کری و کاستا، 1985)؛ مقیاس رضایت جنسی (هادسون و همکاران، 1981)؛ مقیاس ذهن آگاهی (براون و رایان، 2003)؛ پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (السون و همکاران، 1989)؛ مقیاس تمایز یافتگی خود (اسکورون، 2000) استفاده شده است. در پژوهش حاضر به منظور توصیف یافته های پژوهش از روش های آمار توصیفی از جمله فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار استفاده شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش های آماری مدل مسیر استفاده شده است. در تحلیل داده ها علاوه بر محاسبه شاخص های توصیفی (شامل محاسبه جداول، توزیع فراوانی، درصدها و محاسبه شاخص های گرایش مرکزی و پراکندگی نظیر میانگین و واریانس)، به محاسبه شاخص های استنباطی اقدام شد. جهت تجزیه و تحلیل استنباطی داده ها با استفاده از نرم افزار-های آماری SPSS و AMOS نسخه (25)، و به تناسب فرضیه های پژوهش از روش آماری ضریب همبستگی و معناداری آن و مدل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی نئو با رضایت زناشویی به صورت غیرمستقیم ارتباط دارند. ویژگی های شخصیتی نئو با رضایت زناشویی به صورت مستقیم ارتباط دارند. رضایت جنسی ارتباط مثبت بواسطه متغیر تمایز یافتگی خود با رضایت زناشویی دارد. رضایت جنسی با تمایز یافتگی خود ارتباط دارد و همچنین تمایز یافتگی خود با رضایت زناشویی ارتباط دارد. ذهن آگاهی ارتباط مثبت با تمایز یافتگی خود دارد به عبارتی اثر مستقیم ذهن آگاهی با تمایز یافتگی خود معنادار است.
-
نقش هیجان خواهی در خیانت زناشویی بر اساس الگوی ارتباطی خانواده و کیفیت زندگی در زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر اهواز
1399هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش هیجان خواهی در خیانت زناشویی براساس الگوی ارتباطی زوجین و کیفیت زندگی در زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر اهواز می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنانی که به دلیل خیانت زناشویی به مراکز مشاوره شهر اهواز در سال 98 مراجعه کرده اند را تشکیل می دهند. افراد نمونه، تعداد 300 فرد از جامعه مذکور بوده اند که به روش افراد در دسترس گزینش گردیدند. در این روش نمونه گیری 12 پرسشنامه دارای داده های دورافتاده داشته ایم که 288 پرسشنامه آنالیز گردیده اند. 221 نفر خیانت دیده اند و 67 نفر دیگر نیز دلیل خیانت شان را عکس العمل رفتار و خیانت شوهران می دانستند. پرسشنامه های خیانت زناشویی مارک واتلی، هیجان خواهی زاکرمن، کیفیت زندگی و معیارهای ارتباطی کریستن سن ابزار پژوهش هستند. نتایج بیانگر این است که میزان رابطه هیجان خواهی با ارتباط توقع/کناره گیری با β =-.188، و ارتباط سازنده متقابل با β =-.175، ارتباط اجتناب متقابل با β =-.181، همچنین، ارتباط توقع / کناره گیری با 181/0r=- و ارتباط سازنده متقابل با 176/0r=- و ارتباط اجتناب متقابل 199/0r=- می باشد. بین هیجان خواهی و کیفیت زندگی با 314/0r=- وβ= -.170 ، خرده مقیاس های الگوی ارتباطی زوجین شامل: ارتباط توقع/کناره گیری با 166/0r=- و β = -201، ارتباط سازنده متقابل 179/0r=- و β = -.190، ارتباط اجتناب متقابل با 154/0r=- و β = -.179 میزان کیفیت زندگی باβ = -.098 و 312/0r=- و رابطه هیجان خواهی و خیانت زناشویی با 401/0r= و β =.121 می باشند. همچنین، نتایج تحلیل مدل مسیر برای هیجان خواهی و خیانت زناشویی به واسطه کیفیت زندگی و برای هیجان خواهی و خیانت زناشویی به واسطه الگوی ارتباطی زوجین بیانگر این است که همه موارد در سطح خطای کمتر از 05/0 معنی دار هستند.
-
اثربخشی خانواده درمانی ساختاری مبتنی بر نظریه مینوچین بر صمیمیت و تعهد زوجین متعارض
1399از جمله رویکردهای خانواده درمانی که می توان به آن اشاره کرد خانواده درمانی ساختاری است، هدف از پژوهش پیش رو بررسی اثربخشی خانواده درمانی ساختاری (مینوچین) بر صمیمیت و تعهد زناشویی در زوجین متعارض است، روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با دو گروه آزمایش و کنترل بود، جامعه آماری شامل 16 زوج (8 زوج گروه آزمایش و 8 زوج گروه کنترل) با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از میان زوجین دارای تعارض خفیف و متوسط شهرستان بوکان در سال 1398بود، در این تحقیق ابتدا از پرسشنامه تعارضات زناشویی براتی و ثنایی و سپس از دو پرسشنامه نیازهای صمیمیت زناشویی باگاروزی و پرسشنامه تعهد زناشویی (ِDCI) آدامز و جونز استفاده شد. جهت تحلیل داده ها بدست آمده باتوجه به اینکه روش تحلیل آماری طرح آمیخته بین گروهی - درون گروهی همراه با پیگیری بعد از دو ماه بود، از سنجش مکرر برای بررسی آزمون ها در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری با دو عامل درون گروهی و بین گروهی از طریق نرم افزار SPSS23 بررسی شد. پس از بررسی پژوهش نتایج بدست آمده نشان داد که هر دو فرضیه مورد نظر به همراه خرده مقیاس هایشان در سطح پایین تر از 05/0 مورد تایید واقع گشتند و گواه بر اثر بخشی خانواده درمانی ساختاری(مینوچین) بر صمیمیت و تعهد زوجین متعارض شهر بوکان می باشد.
-
دلایل تداوم زندگی همسران در استان گرمیان کردستان عراق
1399این پژوهش تعیین میزان صمیمیت، سلامت ذهنی، تفسیر اجتماعی و همسان همسری در بین زوجین شهر کلار استان گرمیان عراق است. • روش پژوهش: • برای اطمینان حاصل کردن از اینکه پژوهش بر روی زوجین شهر کلار امکان پذیر است، قبل از شروع کار با تنی چند از این خانواده ها تبادل نظر صورت گرفت و پس از قول همکاری برخی از آنان، پس از تایید نهایی پرسشنامه در اختیار آنان قرار گرفت ،در عمل اجرای این پژوهش به دلیل شیوع بیماری کرونا بسیار دشوارتر و زمان برتر هزینه برتر از برنامه ریزی های قبل ازآن رو بود.لذا برای غلبه بر این مشکلات پرسشنامه الکترونیک به آدرس ایمیل شرکت کنندگان در پژوهش ارسال شد.پس از بررسی مشخص شد که فقط 109 نفر اقدام به تکمیل پرسشنامه ها کرده اند.مشکلات بسیاری تا تکمیل این تعداد پرسشنامه نیز وجود داشت. • یافته ها: • بر اساس یافته های این پژوهش بین شادکامی .صمیمیت و سلامت ذهنی، همسان همسری و تداوم زندگی همسران رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و متغیر صمیمیت با ضریب(292/1) توانسته سهم زیادی در تبیین تداوم زندگی همسران داشته باشد. • نتیجه گیری: • بر اساس یافته های این پژوهش در جوامع محلی و روستایی به دلیل بی آلایش بودن روابط، صمیمت زوجین و همسان همسری تفاوت های کمتری در زوجین وجود دارد، انتخاب همسر در جوامع مدرن به تصمیم گیری فردی جوانان و انتخاب شخصی شان بدل شده است در شرایط فعلی یک نوع بی هنجاری و نابسامانی در ملاک های ازدواج به چشم می خورد که معیارهای روشنی برای راهنمایی رفتار در حوزه معینی از زندگی اجتماعی وجود ندارد که منجر به تفاوت های زیادی مابین زوجین در آینده زندگی مشترکشان می شود؛ اما رعایت شدن هنجارهای جامعه در انتخاب همسر در جوامع روستایی منجر به همسان همسری در سنت ها و سطح اقتصادی و فرهنگ زوجین شده است. لذا شناخت هر چه بهتر عوامل موثر بر روابط زوجین در جوامع روستایی همچون بهزیستی ذهنی، تفسیر اجتماعی و همسان همسری می تواند تا حد زیادی در شناخت دلایل تداوم زندگی همسران در این جوامع کمک کننده
-
بررسی اثر تجربه جنسی پیش از ازدواج در پیش بینی رضایت جنسی، انسجام خانواده و خیانت در زوجین متقاضی طلاق در شهر مریوان
1399امروزه تمامی قوانین و موسسات اجتماعی در جهت حفظ و قداست خانواده تلاش می کنند. ازدواج بعنوان مهمترین و عالی ترین رسم اجتماعی برای دستیابی به نیازهای عاطفی و امنیتی افراد بزرگسال همواره مورد تایید بوده است. ازدواج رابطه ای انسانی، ظریف و پویا و در عین حال پیچیده می باشد. این پدیده یکی از مهمترین وقایع زندگی هر انسان پس از تولد محسوب می شود (کاپلان و بنجامین ، 2001). خانواده، نهاد اجتماعی،سازمان،گروه و نیز یک جامعه کوچکی است که از نظر جامعه شناسان نخستین واحد منسجم نظام اجتماعی را تشکیل می دهد و یکی از مهمترین وظایف آن تامین وحدت و همبستگی اجتماعی است.به نظر ژان بودن "خانواده یک جامعه طبیعی است که ریشه سایر جامعه ها است و اولین واحد تشکیل دهنده دولت و کشور است. طلاق یکی از بحران های خانوادگی و اجتماعی است که در بسیاری از موارد موجب عدم تعادل خانواده گشته و به عنوان یکی از حوادث تنش زا ثبات خانواده را درهم شکسته و بهداشت روانی اعضای آن را خدشه دار می سازد (بوالهری و همکاران، 2012). یکی از مهمترین عوامل خوشبختی زندگی زناشویی و کیفیت زندگی خوب،روابط لذت بخش جنسی است. زیرا رضایت بخش نبودن آن، سبب ایجاد اجساس محرومیت، ناکامی و عدم ایمنی در همسران می شود. این محرومیت جنسی در نهایت موجب طلاق و از هم گسستگی زندگی زناشویی می گردد.نارضایتمندی جنسی در بسیاری از موارد طلاق نقش مهمی دارد(نوسبیون و همکاران، 2000). در بین نیازهای زیستی، غریزه جنسی ، آمیختگی عمیقی با نیازهای روانی داشته، به طوری که می توان تاثیر این خواسته را در بسیاری ازابعاد زندگی مشاهده کرد. این غریزه تاثیر غیر قابل انکاری در زندگی زناشویی و انسجام و پایداری آن دارد(شاه سیاه، بهرامی، محبی، 1388). لذت جنسی موجب می شود بسیاری از مشکلات روزمره زندگی و اختلافات زناشویی نادیده گرفته شود و وابستگی عاطفی بین زن وشوهر افزایش یابد. افرادی که در رابطه جنسی خود با همسرشان رضایت بالایی داشته باشند به طور قابل ملاحظه ای کیفیت بهتری را نسبت به آنهایی که رضایت ندارند گزارش می کنند(عسگری، 1380). خیانت، تخطی به تعهد، به صورت بحث یا انتزاعی است که عشق و روابط جنسی را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین خیانتکار بودن بدین معنی است که از شریک زندگی خود وجود رابطه ای از جنس عاشقانه و یا جنسی را با شخص ثالث پنهان کند (بوالهری و همکاران، 2012).
-
بررسی نقش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و هوش هیجانی بر فرسودگی تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی و عملکرد تحصیلی در دانش آموزان دختر
1399پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و هوش هیجانی بر فرسودگی تحصیلی، تعلل ورزی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی در سال 97_1396 انجام شد. روش پژوهشی مورد استفاده در پژوهش حاضر، روش توصیفی _ همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامیِ جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دبیرستانی مقطع دوم متوسطه (دخترانه) شهرستان نجف آباد در سال تحصیلی 1396 بود. روش نمونه گیری مورد استفاده در پژوهش حاضر نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بود که طی آن ابتدا از بین دبیرستان های مقطع دوم متوسطه شهرستان نجف آباد تعداد 5 مدرسه دخترانه انتخاب و سپس از بین این مدارس تعداد 20 کلاس انتخاب و از میان آن ها 300 نفر دانش-آموز برای مشارکت در پژوهش انتخاب شدند. سپس ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه های تعلل ورزی تحصیلی سولومن و راثبلوم (PASS)، فرسودگی تحصیلی سالملا_آرو و ناتانن (MBI)، هوش هیجانی شات (EIS) و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ و دیگروت (MSLQ) بین آن ها توزیع و پس از پاسخدهی جمع آوری شدند. یافته های به دست آمده نشان داد که راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و هوش هیجانی با فرسودگی تحصیلی، تعلل ورطی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان رابطه معنی داری دارند و در مدل کلی نیز هوش هیجانی تاثیر معنی داری بر مولفه های ملاک دارد در حالی که راهبردهای یادگیری معنی داری خود را از دست می دهند.
-
بررسی اثربخشی کاربست تئوری انتخاب گلاسر بر بی رمقی زناشویی، احساسات مثبت نسبت به همسر و انعطاف پذیری شناختی در زنان متاهل در شهر کامیاران
1399عملکرد مطلوب سیستم زناشویی و نهاد خانواده در طی زمان، به طیفی از خصایص و توانمندی های چندبُعدی نیاز دارد که از این میان می توان به منعطف بودن از لحاظ روان شناختی توانایی ابراز احساسات مثبت نسبت به همسر و فقدان بی رمقی زناشویی اشاره کرد. موفقیت عملکرد زناشویی مستلزم وجود ملزومه های فوق الذکر می باشد، ملزومه هایی که ایجاد و تقویت آن ها از طریق طیفی از روش ها و مدل های درمانی ممکن می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی تئوری انتخاب بر بی رمقی زناشویی، احساس مثبت نسبت به همسر و انعطاف پذیری روان شناختی زنان متاهل در سال 1398 در شهرستان کامیاران انجام-شد. روش پژوهشی مورد استفاده در پژوهش حاضر، روش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامیِ زنان متاهل 18 تا 35 سال شهرستان کامیاران بود که از این میان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 زن متاهل برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند و مداخله ی درمانی (تئوری انتخاب) در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی مشارکت کنندگان گروه آزمایش اجرا شد و پس از اتمام مداخله ی درمانی پس آزمون و سپس جلسه پیگیری (یکماه پس از اتمام مداخله درمانی) بر روی مشارکت کنندگان گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. درنهایت داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه (23) و در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایجی که از این تحقیق به دست آمد تاثیر معنادار کاربست تئوری انتخاب گلاسر را بر هر سه متغیر بی رمقی زناشویی، احساس مثبت نسبت به همسر و انعطاف پذیری روان شناختی را در زنان متاهل شهر کامیاران نشان داد.
-
رابطه خشونت در دوران کودکی و محرومیت هیجانی با روابط صمیمی با نقش میانجی گری حمایت اجتماعی در دانشجویان متاهل دانشگاه رازی کرمانشاه
1399پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین خشونت خانوادگی در دوران کودکی و محرومیت هیجانی با روابط صمیمی زوجین با میانجی گری حمایت اجتماعی در دانشجویان متاهل دانشگاه رازی انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش در بر دارنده کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه رازی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه کودک آزاری نوربخش (1391)، محرومیت هیجانی یانگ (1998)، صممیت واکر و تامپسون (1983) و حمایت اجتماعی شربورن و استوارت (1991) استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. کلیه تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS-25 و AMOS-20 انجام شد. نتایج نشان داد که بین خشونت خانوادگی در دوران کودکی و روابط صمیمی زوجین همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. بین محرومیت هیجانی با روابط صمیمی زوجین همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. بین روابط صمیمی زوجین و حمایت اجتماعی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بین خشونت خانوادگی در دوران کودکی و حمایت اجتماعی همبستگی منفی و معناداری وجود دارد. بین محرومیت هیجانی و حمایت اجتماعی همبستگی منفی و معناداری وجود دارد و همچنین نتایج نشان داد که حمایت اجتماعی در رابطه بین خشونت خانوادگی در دوران کودکی و محرومیت هیجانی با روابط صمیمی زوجین نقش میانجی را دارد.یافته های پژوهش حاکی از اهمیت فراهم کردن زمینه تقویت حمایت اجتماعی برای افراد می باشد. به طور کلی نتایج پژوهش نشان دهنده تاثیر رویدادهای منفی زندگی در روابط صمیمی زوجین و نقش میانجی حمایت اجتماعی در رابطه با متغیرهای حاضر می باشد. شناسایی خشونت دوران کودکی و طرحواره های ناسازگار اولیه به عنوان الگوهای هیجانی و شناختی خودآسیب رسان، می تواند برای ارایه خدمات روان شناختی مناسب در جهت بهبود روابط صمیمی زوجین سودمند باشد.
-
رابطه سبک های عشق ورزی، الگوهای ارتباطی زوجین با کیفیت زناشویی: نقش واسطه ای شادکامی زوجین
1399رابطه زناشویی در زندگی مانند هر رابطه دیگری دارای جنبه های مثبت و منفی می باشد و مهم ترین و شاخص تعیین کننده موفقیت ازدواج، کیفیت و نوع رابطه بین زن و شوهر است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه سبک های عشق ورزی و الگوهای ارتباطی زوجین با کیفیت زناشویی: نقش واسطه ای شادکامی زوجین صورت گرفت. طرح این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (پیمایشی)، با استفاده از مدل مسیر بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه کردستان در سال 98-97 بود که با توجه به فراخوانی که در دانشگاه اعلام گردید تعداد400نفر مشارکت کننده جهت همکاری مراجعه کردند که از این تعدا 360 نفر (199 نفر زن و 161 نفر مرد) به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه شادکامی آکسفورد، پرسشنامه الگوهای ارتباطی زوجین (PQC)، پرسشنامه کیفیت زناشویی اصلاح شده (RDAS)، پرسشنامه سبک های عشق ورزی هندریک (LAS) استفاده گردید. نتایج تحلیل داده ها نشان داد اثرات مستقیم سبک های عشق ورزی و الگوهای ارتباطی زوجین و کلیه خرده مقیاس های شادکامی زوجین معنی دار بود، مانیا با حرمت خود، رضایت از زندگی، بهزیستی فاعلی، رضایت خاطر ارتباط منفی دارد. لودوس با حرمت خود، بهزیستی فاعلی و خلق مثبت ارتباط منفی دارد. اروس با حرمت خود، رضایت از زندگی، بهزیستی فاعلی، رضایت خاطر و خلق مثبت ارتباط مثبت دارد. استورگ با حرمت خود، رضایت خاطر ارتباط مثبت دارد. پراگما با بهزیستی فاعلی، رضایت خاطر و رضایت از زندگی ارتباط مثبت دارد، و با خلق مثبت ارتباط منفی دارد. آگاپه با خلق مثبت ارتباط مثبت دارد. ارتباط سازنده متقابل با حرمت خود، رضایت از زندگی، بهزیستی فاعلی، رضایت خاطر و خلق مثبت ارتباط مثبت دارد. الگوی اجتنابی متقابل با حرمت خود، رضایت از زندگی و خلق مثبت رابطه مثبت دارد و با رضایت خاطر رابطه منفی دارد. زن کناره گیر / مرد متوقع با حرمت خود، بهزیستی فاعلی، رضایت خاطر ارتباط منفی دارد و با رضایت از زندگی رابطه مثبت دارد. مرد کناره گیر / زن متوقع با رضایت از زندگی، رضایت خاطر رابطه منفی دارد و با خلق مثبت رابطه مثبت دارد. خرده مقیاس های شادکامی زوجین با کیفیت زناشویی رابطه مثبت دارد. نتایج پژوهش نشان داد که نقش واسطه ای شادکامی زوجین اثرگذار بوده و مدل پیشنهادی پس از حذف مسیرهای غیر معنادار و اصلاح های صورت گرفته، شاخص های برازش مطلوبی را نشان داد. در مجموع نتایج نشان داد که سبک های عشق ورزی، الگوهای ارتباطی زوجین می توتنند شادکامی زوجین و متعاقبا کیفیت زناشویی را تبیین کنند.
-
مقایسه عملکرد، سازگاری و رضایت زناشویی در میان زنان انفال گرمیان و شیمیایی حلبچه در اقلیم کردستان عراق
1398پژوهش حاضر به منظور بررسی مقایسه عملکرد، سازگاری و رضایت زناشویی در میان زنان انفال گرمیان و شیمیایی حلبچه در اقلیم کردستان عراق و با روش توصیفی انجام شد. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از میان کلیه زنان عادی و زنان شیمیایی شده حلبچه و انفال گرمیان 150 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با جامعه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد سنجش عملکرد خانواده FAD، رضایت مندی زن و شوهر انریج و مقیاس سازگاری زناشویی استفاده شد. داده ها دارای توزیع نرمال و از طریق آزمون های آماری کوورایانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های نهایی پژوهش در نرم افزار SPSS، حاکی از وجود تفاوت معنی داری بین عملکرد، سازگاری و رضایت زناشویی در میان زنان بازمانده از انفال گرمیان و شیمیایی حلبچه و زنان عادی در این مناطق اقلیم کردستان عراق است.
-
رابطه ویژگی های شخصیتی، تعهد زناشویی و رضایت جنسی با صمیمیت زناشویی: نقش واسطه ای نگرش به عشق
1398ازدواج مهم ترین و عالی ترین رسم اجتماعی برای دستیابی به نیازهای عاطفی هم چون برقراری روابط صمیمانه است. با توجه به نقش کیفیت یک رابطه نزدیک و صمیمانه در کیفیت کلی خوشبختی و رضایت عمومی همسران، این پژوهش با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی، تعهد زناشویی و رضایت جنسی با صمیمیت زناشویی با در نظر گرفتن نقش میانجی (واسطه ای) نگرش به عشق صورت گرفت. طرح این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (پیمایشی)، با استفاده از مدل مسیر بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان متاهل دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 98-97 بود که با توجه فراخوانی که در دانشگاه اعلام گردید تعداد 370 نفر مشارکت کننده جهت همکاری مراجعه کردند که از این تعداد 350 نفر (160 نفر مرد و 190 نفر زن)، بعنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه ویژگی های شخصیتی نئو (NEO-FFI)، پرسش نامه تعهد زناشویی آدامز و جونز (MCQ)، پرسش نامه رضایت جنسی هادسون (ISS)، پرسش نامه صمیمیت زناشویی تامسون و واکر (MIS) و پرسش نامه نگرش به عشق هندریک (LAS) استفاده گردید. نتایج تحلیل داده ها نشان داد اثرات مستقیم ویژگی های شخصیت و رضایت جنسی با بعضی از سبک های نگرش به عشق و ابعاد تعهد زناشویی با تمام سبک های نگرش به عشق؛ و سبک های نگرش به عشق با صمیمیت زناشویی معنی دار بود، به این صورت که توافق پذیری با پراگما و استورگ ارتباط منفی و با اروس، مانیا و آگاپه ارتباط مثبت؛ مسئولیت پذیری با اروس و مانیا ارتباط منفی؛ برون گرایی با مانیا و پراگما ارتباط مثبت، با آگاپه و اروس ارتباط منفی؛ روان نژندی با استورگ، مانیا و پراگما ارتباط مثبت؛ انعطاف پذیری با اروس ارتباط منفی و رضایت جنسی با مانیا، پراگما و اروس ارتباط مثبت دارد. هم چنین تعهد شخصی با هر پنج سبک نگرش به عشق ارتباط منفی؛ تعهد اخلاقی با آگاپه، استورگ و اروس ارتباط مثبت و با مانیا و پراگما ارتباط منفی؛ تعهد ساختاری با صمیمیت زناشویی، آگاپه و اروس ارتباط منفی و با مانیا، پراگما و استورگ ارتباط مثبت دارد. اروس، آگاپه و استورگ ارتباط مثبت و پراگما و مانیا ارتباط منفی با صمیمیت زناشویی دارد. نتایج پژوهش نشان داد که نقش واسطه ای سبک های نگرش به عشق اثرگذار بوده و مدل پیشنهادی پس از حذف مسیرهای غیرمعنادار و اصلاح های صورت گرفته شاخص های برازش مطلوبی را نشان داد. در مجموع نتایج نشان داد که ویژگی های شخصیتی، ابعاد تعهد زناشویی و رضایت جنسی می توانند سبک های نگرش به عشق و متعاقبا صمیمیت زناشویی را تبیین کنند.
-
بررسی آسیب شناسی فضای مجازی در روابط مادران و کودکان 3 تا 8 سال شهر کامیاران در سال 1396 و طراحی و روانسنجی پرسشنامه
1397علی رغم عزم جامعه جهت منسجم نگاه داشتن کانون خانواده به عنوان بنیادی ترین نهاد موجود در جامعه، متاسفانه فضای مجازی، اینترنت و در ذیل آن شبکه های اجتماعی مجازی بسیاری از کارکردهای خانواده را دچار اختلال نموده و منجر به انواع آسیب ها در خانواده گردیده است و نیز منشا بروز دگرگونی های عمیق و اساسی در ارزش های یک خانواده و روابط میان اعضای آن به ویژه روابط میان مادران و کودکان خود و به خطر افتادن بنیان خانواده شده است. این پژوهش درصدد است آسیب های فضای مجازی را در ارتباط با مادران و کودکان شناسایی نموده و پس از شناخت آسیب ها و طراحی و روانسنجی پرسشنامه آسیب شناسی فضای مجازی، جهت حل هر چه بهتر این مشکل، راه حلهای مناسبی در جهت پیشگیری و یا کاهش این گونه آسیب ها ارائه دهد، تا از تاثیرگذاری عوامل مخرب ناشی از آن جلوگیری شود و معضلات و آسیب های استفاده از فضای مجازی در خانواده به حداقل ممکن کاهش یابد. روش: پژوهش حاضر در دو مرحله صورت گرفت. در مرحله اول که مطالعه کیفی با رویکرد پدیدارشناسی بود محقق با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع، از طریق مصاحبه های فردی عمیق نیمه ساختارمند با 40 نفر از مادران به جمع آوری داده ها پرداخت. داده ها با روش تحلیل درون مایه ای مورد تجزیه و تحلیل کیفی قرار گرفتند تا درون مایه های اصلی و فرعی استخراج گردند. در مرحله دوم مطالعه، بر اساس نتایج مرحله اول و تحلیل محتوی منابع و متون موجود برای بررسی آسیب شناسی فضای مجازی در روابط مادر و کودک یک پرسشنامه طراحی شد. سپس با استفاده از پژوهش روش شناسی، ویژگی های روان سنجی پرسشنامه طراحی شده مورد بررسی قرار گرفت. روایی صوری پرسشنامه با نظرخواهی از 10 نفر از مادران و روایی محتوا توسط 11 نفر از اساتید و متخصصان روانشناس و مشاور تایید شد. برای بررسی اعتبار سازه پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، 262 نفر از مادران که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها: نتایج این تحقیق در بخش اول آسیب های فضای مجازی را در روابط مادر و کودک به خوبی تبیین نمود. درون مایه های اصلی شامل: آسیب های فردی، آسیب های اجتماعی و آسیب های تربیتی و آموزشی بود. همچنین این مطالعه منجر به طراحی و اعتبارسنجی پرسشنامه روا و پایا و مطابق با شرایط فرهنگی جامعه ایرانی، برای بررسی آسیب های فضای مجازی در روابط مادران و کودکان شد. متوسط شاخص روایی محتوای ابزار 98/0 بود. نتیجه تحلیل عاملی اکتشافی بیانگر 3 عامل برای ابزار بررسی آسیب شناسی فضای مجازی در روابط مادران و کودکان بود. اندازه گیری همسانی درونی، ضریب آلفای کرونباخ برای ابزار 81/0و ثبات ابزار با استفاده از ضریب همبستگی داخل طبقه ای (ICC) در فاصله زمانی دو هفته 85/0را نشان داد. نتیجه گیری: این مطالعه برای اولین بار ابزاری جهت سنجش کمی آسیب های فضای مجازی در روابط مادران و کودکان 8-3 سال فراهم نمود که می تواند توسط محققین در مطالعات آینده مورد استفاده قرار گیرد. شناسایی آسیب ها می تواند به موفقیت برنامه های پیشگیری از آسیب های فضای مجازی و ارتقای روابط میان مادران و کودکان کمک بسیار موثری نماید.
-
بررسی رابطه جو عاطفی خانواده و باورهای معرفت شناختی با عملکرد تحصیلی در میان دانش آموزان سال چهارم دبیرستان شهرستان بوکان
1397هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی رابطه جو عاطفی خانواده و باورهای معرفت شناختی با عملکرد تحصیلی در میان دانش آموزان سال چهارم دبیرستان شهرستان بوکان بود. روش تحقیق توصیفی و همبستگی بود. تعداد 384 نفر نمونه براساس جدول مورگان از بین تعداد 980 نفر دانش آموز سال چهارم انتخاب شد. پرسشنامه های جو عاطفی خانواده به روز شده هیل برن، پرسشنامه باورهای معرفت شناختی شومر و پرسشنامه محقق ساخته عملکرد تحصیلی استفاده شد. تحلیل های آماری همبستگی، رگرسیون و مدلسازی ساختاری بر داده ها انجام شد. نتایج نشان داد که بین عملکرد تحصیلی و جو عاطفی خانواده همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین عملکرد تحصیلی و باورهای معرفت شناختی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد (0.01>P). نتیجه نهایی تحقیق این که برای بهبود و ارتقای عملکرد تحصیلی می توان با بهینهسازی باورهای معرفت شناختی و ارتقای جو عاطفی خانواده اقدام کرد.
-
اثربخشی آموزش قبل از ازدواج بر نگرش دانشجویان دختر نسبت به روابط قبل از ازدواج و مفهوم عشق
1397انسان موجودی اجتماعی است و در زندگی اجتماعی، ارتباط از اهمیت ویژه ای برخوردار است برقراری ارتباط به شکل موثر یا ضعیف بخش اصلی زندگی را شکل می دهد (روشن نیا، 1395 ). یکی از ویژگی های منحصر به فرد دنیا ی امروز وجود ارتباطات وسیع و گسترده انسانی است که در دو طیف ارتباطات هم جنس و ناهم جنس صورت می پذیرد (راستی پیشه، 1389). در این ارتباطات افراد با توجه به شرایط زمانی و مکانی خاص خود، رویدادها و وقایعی که از دوران کودکی تا بزرگسالی برای آنها رخ می دهد، مفاهیمی متفاوت را می سازد. مفاهیمی که نگرش های آن ها را شکل می دهد و برایشان خط مشی تعیین می کند (صفایی، 1388). در این میان یکی از مهم ترین مفاهیم برخاسته از ارتباطات به ویژه در ارتباطات ناهم جنس را شاید بتوان در مفهوم و مقوله ی "عشق " ارزیابی و جستجو نمود. عشق پدیده ای زیبا، مقدس، پرقدرت و اسرار آمیز که جایگاه ویژه ای در هستی انسان دارد و شاید بتوان گفت تنها ارزشی است که هنوز از میان نرفته است (طوطی فر، 1386).
-
اثربخشی درمان درون سیستمی خیانت بر تعهد زناشویی و خوشبینی نسبت به همسر در زوجین مواجه شده با خیانت
1397خیانت برای مردم معانی متفاوتی دارد. برای برخی از افراد، به معنای داشتن رابطه ی جنسی و برای برخی دیگر به معنای داشتن رابطه ی عاطفی مخفیانه با فرد دیگری به جز همسر است. از نقطه نظر بلو و هارتنت خیانت به معنای داشتن هرگونه رابطه ی جنسی یا عاطفی به صورت مخفیانه است که تعهد به رابطه ی زناشویی را نقض می کند. تحقیقات در مورد خیانت شامل خیانت جنسی و خیانت احساسی است. در واقع دامنه ی رفتار دو نفره ی انسانی از لاس زدن تا رابطه جنسی بلند مدت است که می تواند شدت و حدّت متفاوت داشته باشد ویژگی های روان شناختی گوناگونی رابطه دارد که هر کدام می-تواند نقش مهمی در احساس رضایت از زندگی داشته باشند. مفهوم خوش بینی از جمله مولفه های اساسی در ادبیات پژوهشی حوزه روان شناختی مثبت نگر است؛ که اخیراً از سوی پژوهشگران و درمانگران مورد توجه خاصی قرار گرفته است. طبق مدل خوش بینی و بدبینی به ترتیب به عنوان انتظار نتایج فراگیر مثبت و منفی تعیین کننده های مهم سازگاری هستند. خوش بینی انتظار کلی وقوع امور خوشایند و مطلوب فراوان و امور نامطلوب کم در آینده است و به این باور مربوط می شود که آینده، پیامدهای مطلوبی خواهد داشت، بدون اینکه توانایی فرد برای کنترل و مواجهه با این پیامدها در نظر گرفته شود. برای داشتن یک ازدواج موفق داشتن سه اصل ضروری شرط است: تعهد، عشق و درک متقابل از همدیگر. در واقع، رابطه زناشویی در یک ازدواج موفق می تواند موجب رفع نیازهای فیزیکی و روانی در یک محیط آرام شود و تاثیر شگرفی بر سلامت جسمی و روانی زوجین بگذارد. بنابرین، شناسایی و تحلیل فاکتورهایی که این سنگ بنای اجتماعی را تقویت می کنند، می تواند یک گام مهم در افزایش بعد فرهنگی جامعه باشد. فاکتورهای متنوعی روی قدرت و تدوام خانواده که شامل تعهد زناشویی زوجین می باشد، دخالت دارند. تعهد زناشویی از قوی ترین و پایدارترین فاکتورهای پیش بینی کنند ه ی کیفیت و تدوام ازدواج است تعهد زناشویی زمانیست، که زوجین یک چشم انداز دراز مدت در مورد ازدواجشان دارند و می خواهند برای رابطه شان فداکاری کنند.
-
مقایسه هوش هیجانی، سازگاری وسرمایه های روانشناختی فرزندان دختر دارای والدین مطلقه و عادی
1397هدف این پژوهش مقایسه سازگاری، هوش هیجانی و سرمایه های روانشناختی در فرزندان دختر دارای والدین مطلقه و عادی بود. روش: روش پژوهشی مورد استفاده در این پژوهش علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی دانش آموزانِ دختر مقطع دوم متوسطه مدارس دولتی شهر سنندج در سال تحصیلی 1396 بود. روش نمونه گیری مورد استفاده نمونه گیری در دسترس بود که طی آن پژوهشگر با مراجعه به مدارس دخترانه مقطع دوم متوسطه تعداد 50 دانش آموز دارای والدین مطلقه و تعداد 50 دانش آموز دارای والدین عادی (غیرمطلقه) را شناسایی و برای مشارکت در پژوهش انتخاب کرد. ابزارهای مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات عبارت اند از پرسشنامه سازگاری سینها و سینگ (AISS) ، هوش هیجانی بار _ آن (EQ_I) و پرسشنامه سرمایه های روانشناختی (PCQ) بودند. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه (23) و در قالب آزمونهای توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (مانوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: نتایج حاصل زا تجزیه و تحلیل بیانگر این واقعیت است که تفاوت معناداری بین سازگاری، هوش هیجانی و سرمایه های روانشناختی فرزندان دختر دارای والدین مطلقه و عادی وجود دارد. بدین معنی که میزان سازگاری، هوش هیجانی و سرمایه های روانشناختی در دختران دارای والدین مطلقه بسیار کمتر از دختران دارای والدین عادی است (P<0/05) بحث و نتیجه گیری: نتایج حاصل از پژوهش حاضر میتواند بهعنوان مبنایی برای تدوین برنامه هایی آموزشی و درمانی جهت تقویت عملکرد فرزندان خانواده های مطلقه و حتی افزایش بینش والدین نسبت به تاثیرات مخرب طلاق بر فرزندان و امتناع از گرایش به آن مورد استفاده قرار گیرد.
-
تجربه زیسته رابطه جنسی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره سطح شهر تهران
1397زمینه و هدف: پژوهش حاضر به منظور بازنمایی تجربه زیسته رابطه جنسی زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره سطح شهر تهران انجام شده است. مواد و روش ها: طرح این پژوهش به شیوه کیفی و به روش پدیدارشناسی از نوع تجربه زیسته است که در صدد می باشد به ادراک زنان متاهل درباره رابطه جنسی شان آن طور که در نظرشان جلوه و نمایان میشود دست یابد به عبارتی تجربه آن ها را از دیدگاه خودشان ببینند. جامعه آماری شامل زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره سطح شهر تهران که در سال 96 به مراکز مراجعه کرده بودند و از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است و بعد از مصاحبه با 12 نمونه به اشباغ نظری دست یافتیم. شیوه گرآوری داده ها طبق مصاحبه عنیق نیمه ساختاریافته که به صورت حضوری با ضبط صدای زنان مورد مطالعه انجام گرفته است. یافته ها: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عواملی از جمله جسمانی، روانی و رفتاری (مهارت های جنسی) در تجربه زیسته رابطه جنسی زنان موثر است که باعث می شود فرد این رابطه را به صورت مساله دار، معمولی و یا کاملا رضایت بخشی تجربه کند. مورد دیگری که از آن نتایج به دست آمد مربوط به چگونگی تجربه مراحل رابطه جنسی است که به وضعیت جسمی، روانی و رفتاری خلاصه می شود.
-
اثربخشی برنامه چارت پیمایشی مدیریت رفتار (BMFC)بر استرس والدین و رابطه والد-فرزند در والدین دانش آموزان ابتدایی دارای نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای
1397پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه چارت پیمایشی مدیریت رفتار(BMFC) بر استرس والدین و رابطه والد- فرزند در مادران دارای کودکان با نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای طراحی و اجرا شد. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پی گیری با گروه کنترل بود. بدین منظور 30 نفر از مادران کودکانی که بر اساس فهرست رفتاری کودک(CBCL)، در مقیاس های نافرمانی مقابله ای(OD) و رفتار قانون شکنی(RBB) نمره بالاتر از نقطه برش را کسب کرده بودند و دارای نشانگان اختلال نافرمانی مقابله ای (ODD) تشخیص داده شده بودند، به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس میزان استرس این مادران براساس شاخص تنیدگی والدین(PSI-SF) و رابطه والد-فرزند نیز با استفاده از پرسشنامه رابطه والد-فرزند(PACHIQ) اندازه گیری شد. مادران به صورت گمارش تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش قرار گرفتند. سپس آموزش برنامه چارت پیمایشی مدیریت رفتار (BMFC)به مدت 8 جلسه به صورت گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد و بر روی گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. هر دو گروه در پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری با فاصله یک ماه شرکت کردند. نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان داد که مادران گروه آزمایش در مقایسه با مادران گروه کنترل سطح استرس کمتری داشتند و همچنین رابطه والد- فرزند در گروه آزمایش بهبود یافت. آموزش برنامه والدین چارت پیمایشی مدیریت رفتار (BMFC) منجر به ارتقا رابطه والد-فرزند و کاهش استرس والدینی شده است. بنابراین می توان از این برنامه جهت کمک به کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای و خانواده آنها بهره برد.
-
اثربخشی درمان ذهن آگاهی گروهی بر نشانه های افسردگی، ناگویی هیجانی و تنظیم هیجان در دانش آموزان
1396هدف از پژوهش حاضر اثربخشی درمان ذهن آگاهی گروهی بر نشانه های افسردگی، ناگویی هیجانی و تنظیم هیجان در دانش آموزان بود. روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با (طرح پیش آزمون – پس آزمون، همراه با پیگیری) گروه گواه بود، جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم دبیرستان در سال تحصیلی 96-1395 دبیرستان فاطمیه شهرستان بیجار تشکیل می دادند. از بین جامعه آماری پژوهش حاضر پس از کسب هماهنگی از مسئولین دبیرستان فاطمیه و غربالگری اولیه و شناسایی دانش آموزان دارای نشانه های افسردگی، 24 دانش آموز دارای نشانه های افسردگی به روش نمونه گیری در دسترس و لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. هر دو گروه در شروع، پایان مداخله و پیگیری توسط پرسشنامه های، پرسشنامه ناگویی هیجانی تورنتو، پرسشنامه تنظیم هیجانی و پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم مورد ارزیابی قرار گرفتند، داده های گردآوری شده توسط آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس مختلط (اندازه گیری مکرر) وآزمون تعقیبی بنفرونی برای آزمون فرضیه ها) مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که درمان گروهی ذهن آگاهی با اثربخشی معناداری در کاهش مولفه های ناگویی هیجانی شامل دشواری در شناسایی احساسات و دشواری در توصیف احساسات همراه است، اما در مولفه تفکر عینی (برون مدار) با اثربخشی معناداری همراه نبود. همچنین درمان گروهی ذهن آگاهی با اثربخشی معناداری در بهبود تنظیم هیجان و افسردگی همراه بود. پیشنهاد می شود از نتایج پژوهش حاضر در طراحی برنامه های درمانی و آموزشی استفاده گردد.
-
اثربخشی درمان شناختی – رفتاری بر مشکلات رفتاری، امید به زندگی و خودکارآمدی دانش آموزان دختر خانواده طلاق شهر سنندج
1396چکیده: هدف: طلاق یکی از آسیب زاترین بحران های روانی _ اجتماعی است که تاثیراتِ مخربی بر فرزندان به ویژه در دوره ی نوجوانی دارد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی – رفتاری بر مشکلات رفتاری، امید به زندگی و خودکارآمدی دانش آموزان خانواده های طلاق شهر سنندج صورت گرفت. روش : روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر سنندج در سال تحصیلی 95-96 بود. نمونه مورد مطالعه 30 نفر بود که به شیوه نمونهگیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15نفر) به طور تصادفی جایگزین شدند. برنامه ی مداخله درمان شناختی – رفتاری به شیوه بک بود که در 8 جلسه بر روی مشارکت کنندگانِ گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. پرسشنامه های مورد استفاده جهت جمع-آوری داده ها پرسشنامه خودکارآمدی شرر مادوکس، مِرکاندانتِ و روگِرس، چک لیست تجدیدنظرشده ی مشکلات رفتاری (RBPC) و پرسشنامه امید به زندگی میلر و پاورز (MHS) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و در قالب روش تحلیل کواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: یافته های پزوهش حاضر نشان داد که درمان شناختی- رفتاری بر کاهش مشکلات رفتاری و افزایش امید به زندگی و خودکارآمدی دانش آموزان دارای والدین مطلقه تاثیر معناداری دارد (P<0/05). نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که پروتکل شناختی _ رفتاری مورد استفاده در این پژوهش می تواند توسط مراکز درمانی و آموزشی جهت کاهش مشکلات رفتاری، امید به زندگی و خودکارآمدی دانش آموزان به ویژه دانش آموزان دارای والدین مطلقه مورد استفاده قرار گیرد.
-
اثربخشی برنامۀ تنظیم هیجان گروهی به روش طرحواره درمانی هیجانی بر استرس والدگری و تاب آوری خانواده در مادران کودکان مبتلا به اختلال اتیسم
1396زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامۀ تنظیم هیجان گروهی به روش طرح واره درمانی هیجانی بر استرس والدگی و تاب آوری خانواده در مادران کودکان مبتلابه اختلال انیسم بود. مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی مادران کودکان مبتلابه اختلال انیسم در شهر سنندج بود. نمونه گیری از طریق روش نمونه گیری در دسترس انجام شد و نمونه ی موردمطالعه 40 نفر بود که از بین افراد شرکت کننده به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) به طور تصادفی جایگزین شدند. متغیر مستقل مداخله ی تنظیم هیجان به روش طرحواره درمانی هیجانی لیهی بود که در 13 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. و بر روی گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای انجام نشد. ابزار پژوهش شاخص تنش والدینی (PSI) و پرسشنامه ی تاب آوری خانواده (FRAS) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که مداخله ی تنظیم هیجان گروهی به روش طرحواره درمانی هیجانی لیهی باعث کاهش استرس والدگری مادران کودکان مبتلا به اختلال اتیسم نسبت به گروه گواه شد و تاب آوری خانواده ی این مادران نسبت به گروه گواه افزایش چشم گیری داشته است که نشان دهنده اثربخشی این آموزش بود. نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که مداخله ی تنظیم هیجان گروهی به روش طرحواره درمانی هیجانی لیهی موجب بهبود تاب آوری خانواده و کاهش استرس والدگری در مادران کودکان مبتلا به اختلال اتیسم شده است. نتایج این پژوهش می تواند درمانگران را در زمینۀ کمک رساندن به مادران کودکان اتیسم هدایت کند.
-
اثربخشی مشاوره گروهی آدلری بر آشفتگی زناشویی و تعارضات بین فردی زوجین
1396زمینه و هدف: هدف از اجرای پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مشاوره گروهی آدلری بر آشفتگی زناشویی و تعارضات بین فردی زوجین بود. مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون -پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامیِ زوجینِ دارای تعارضات بین فردی وآشفتگی زناشویی مراجعه کننده به مراکزمشاوره سازمان بهزیستی شهر سنندج در سالِ 1395 بود. نمونه ی مورد مطالعه 12زوج (24 نفر) بود که از بین افراد شرکت کننده به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (6 زوج) و کنترل (6 زوج) به طور تصادفی جایگزین شدند. متغیر مستقل مشاوره گروهی آدلری بود که در 12 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. و بر روی گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای انجام نشد. ابزار پژوهش پرسشنامه تجدید نظرشده تعارضات زناشویی وپرسشنامه آشفتگی زناشویی بود.برای تحلیل داده ها ازآنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که مشاوره ی گروهی آدلری باعث کاهش آشفتگی زناشویی در تمامی خرده مقیاس های این متغیر در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده و همچنین تعارضات بین فردی زوجین در تمامی خرده مقیاس هایش در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه کاهش چشم گیری داشته است که این نشان دهنده اثربخشی این مشاوره درمانی بوده است. نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که مشاوره ی گروهی آدلری باعث کاهش آشفتگی زناشویی و کاهش تعارضات بین فردی زوجین می شود که با یافته های قبلی همسو است. نتایج این پژوهش می تواند اطلاعات مفیدی را برای پژوهشگران، مشاوران و روان درمانگران در زمینه آشنایی با مشاوره ی گروهی آدلری فراهم نماید.
-
تبیین مدلی برای تعهد زناشویی بر اساس طرحواره های ناسازگاراولیه و الگوهای ارتباطی
1395زمینه و هدف: پژوهش حاضر به منظور تبیین مدلی برای تعهد زناشویی با استفاده از طرحواره های ناسازگار اولیه و الگوهای ارتباطی انجام شده است. مواد و روش: در این پژوهش روش و طرح تحقیق از نوع توصیفی، همبستگی و ارائه معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کارمندان متاهل دانشگاه علوم پزشکی مشهد تشکیل می دهند. از جامعه مذکور تعداد 500 کارمند متاهل به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل: فرم کوتاه پرسش نامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQ-SF)، پرسش نامه الگوهای ارتباطی (CPQ) و پرسش نامه تعهد زناشویی (DCI) بود. نتایج به کمک نرم افزارهای SPSS و AMOS تجزیه و تحلیل شد.. یافته ها: نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بین طرحواره های ناسازگار اولیه و تعهد زناشویی و طرحواره های ناسازگار اولیه و الگوی ارتباطی سازنده متقابل رابطه ی منفی و معنادار و بین طرحواره های ناسازگار اولیه و الگوی ارتباطی اجتناب متقابل و طرجواره های ناسازگار اولیه و الگوی ارتباطی توقع/کناره گیر رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل نشان داد که بین الگوی ارتباطی سازنده متقابل و تعهد زناشویی رابطه ی مثبت و معنادار و بین الگوی ارتباطی اجتناب متقابل و تعهد زناشویی رابطه ی منفی و معنی داری وجود دارد. نتایج پژوهش حاضر فرضیه ی رابطه ی طرحواره های ناسازگار اولیه به واسطه ی الگوهای ارتباطی (سازنده متقابل، اجتناب متقابل و توقع/کناره گیر) با تعهد زناشویی را تایید کرد. نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که بین تعهد زناشویی با طرحواره های ناسازگار اولیه به صورت مستقیم و همچنین به واسطه الگوهای ارتباطی رابطه ی معنی داری وجود دارد.
-
تبیین مدل معادله ساختاری بر اساس باورهای مذهبی، سبک های حل تعارض و تعهد زناشویی با نگرش به خیانت زناشویی
1395پیمان شکنی به عنوان یک رویداد آسیب زا، قادر است زندگی زناشویی یک زوج را به مخاطره اندازد. به بیان دیگر، این رفتار یکی از دلایل اصلی جدایی در خانواده های ایرانی محسوب می شود. علت های زیادی را برای پیمان شکنی یک زوج می توان برشمرد که مهم ترین آن ها به مشکلات شخصیتی، کم رنگ شدن آموزه های دینی، عدم تعهد و نبود نگرش پایبندی به خانواده ، باز می گردد. این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین باورهای مذهبی، سبک های حل تعارض زناشویی و نگرش به خیانت زناشویی با بررسی نقش واسطه ای تعهد زناشویی پرداخته است. روش این پژوهش توصیفی – همبستگی ( از نوع معادلات ساختاری ) می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه، کلیه والدین دانش آموزان پیش دبستانی و دبستانی شهرستان پلدختر در سال 94-95 بودند. به منظور جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین والدین دانش آموزان پیش دبستانی و دبستانی شهرستان پلدختر نمونه ای به حجم 279 نفر گردآوری شد. داده های مورد نیاز برای تحلیل با استفاده از پرسشنامه های جهت گیری مذهبی آذربایجانی، سبک های حل تعارض رحیم ، تعهد زناشویی آدامز و جونز و پرسشنامه نگرش به خیانت زناشویی واتلی جمع آوری گردید. برای انجام تحلیل داده ها از دو نرم افزار آماری SPSS و AMOS استفاده شد. نتایج تحلیل ها نشان داد که بین باورهای مذهبی و سبک های حل تعارض زناشویی با تعهد زناشویی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین بین باورهای مذهبی زوجین با نگرش آن ها به خیانت زناشویی رابطه منفی و معنادار وجود دارد. بین ابعاد تعهد زناشویی و نگرش زوجین به خیانت زناشویی نیز رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد. اما رابطه بین سبک های حل تعارض و نگرش به خیانت زناشویی معنادار نبود.
-
پیش بینی سندرم ضربه عشق و افسردگی بر اساس سبک های دلبستگی
1395میزان شیوع افسردگی به قدری زیاد است که آن را سرماخوردگی روانی می دانند. بررسی آن در دانشجویان به عنوان قشر فرهیخته و تاثیر گذار در جامعه مهم است. از سوی دیگر قرار گرفتن دانشجویان در فضا و سن همسر گزینی ممکن است آنها را با شکست های عاطفی رو به رو سازد، که این نیز به نوبه خود در پیشرفت قشر دانشجو تاثیر گذار خواهد بود. هدف از پژوهش حاضر پیش بینی سندرم ضربه عشق و افسردگی بر اساس سبک های دلبستگی در دانشجویان شکست عشقی خورد دانشگاه قم است. این پژوهش توصیفی و از نوع دلبستگی است که طی آن 200 نفر از دانشجویان دانشگاه قم به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای پاسخ به فرضیات پژوهش از نرم افزار spss استفاده شد که طی آن مشخص شد بین ضربه عشق و سبک دلبستگی ایمن رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین بین ضربه عشق و سبک دلبستگی اضطرابی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. اما بین ضربه عشق و سبک دلبستگی اجتنابی رابطه وجود ندارد. یافته دیگر پژوهش نشان داد بین افسردگی و سبک دلبستگی ایمن رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین بین افسردگی و سبک دلبستگی اضطرابی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد، و بین افسردگی و سبک دلبستگی اجتنابی رابطه وجود ندارد. اما سبک دلبستگی اجتنابی قادر به پیش بینی ضربه عشق و افسردگی می باشد. سبک دلبستگی به عنوان پایه روابط بعدی فرد در نظر گرفته می شود، فردی که در دوران کودکی سبک دلبستگی ایمن داشته باشد در روابط خود بصورت تعقلی پیش می رود، و جدایی ها و ناراحتی ها را بصورت منطقی برای خود حل می کند اما فردی که سبک دلبستگی ناایمن دارد با کوچکترین اضطراب در روابط خود به هم می ریزد و در کارکردش اختلال ایجاد می شود، چرا که وی در دوران کودکی با مادر، روابط پایدار و مطلوبی نداشته است و مدام مورد اضطراب قرار می گرفته است.
-
بررسی اثربخشی آموزش پیش از ازدواج به شیوه تصویرسازی ارتباطی بر انتظار از ازدواج و نگرش به ازدواج دانشجویان دختر در آستانه ازدواج دانشگاه کردستان
1395زمینه و هدف: رویکرد تصویرسازی ارتباطی بر همکاری زخم های دوران کودکی که هر زوج با خود دارند تاکید دارد. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش پیش از ازدواج به شیوه ایماگوتراپی(تصویسازی ارتباطی) بر انتظار از ازدواج و نگرش به ازدواج دانشجویان دختر در آستانه ازدواج دانشگاه کردستان صورت گرفت. مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان دختر در استانه ازدواج دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 94-95 می باشند. نمونه مورد مطالعه 30 نفر بود که از بین افراد شرکت کننده به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل(15نفر) به طور تصادفی جایگزین شدند. متغیر مستقل آموزش پیش از ازدواج به شیوه ایماگوتراپی بود که در 6 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. و گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای انجام نشد. ابزار پژوهش پرسشنامه نگرش به ازدواج براتن و روزن(MAS) و پرسشنامه انتظار از ازدواج جونز و نلسون(MES) بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده شد. یافته ها: یافته های پزوهش نشان داد که آموزش پیش از ازدواج به شیوه ایماگو تراپی(تصویرسازی ارتباطی) بر انتظار از ازدواج(P< 0/05) و نگرش به ازدواج(P< 0/05) موثر بوده است. نتایج پیگیری بعد از دو ماه نیز نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در انتظار از ازدواج و نگرش به ازدواج در سطح(P< 0/05 ) تفاوت معنی داری وجود دارد. و اثربخشی آموزش پیش از ازدواج بعد از دو ماه همچنان باقی مانده است . نتیجه گیری: نتایج پزوهش نشان داد که آموزش پیش از ازدواج به شیوه ایماگوتراپی موجب بهبود انتظار از ازدواج و نگرش به ازدواج دختران در آستانه ازدواج شده است که با یافته های قبلی همسو است. نتایج این پژوهش می تواند اطلاعات مفیدی را برای پژوهشگران، مشاوران و روان درمانگران در زمینه آشنایی با ایماگو تراپی(تصویرسازی ارتباطی) و پیامدهای آموزش پیش از ازدواج فراهم نماید.
-
تبیین مدل معادلات ساختاری براساس نظام ارزشی و کمال گرایی با تمایل به ازدواج در دانشجویان مجرد کارشناسی دانشگاه کردستان
1395زمینه و هدف: پژوهش حاضر به منظور تبیین مدلی برای تمایل به ازدواج بر اساس نظام ارزشی و کمال گرایی انجام شده است. مواد و روش: در این پژوهش روش و طرح تحقیق از نوع توصیفی، همبستگی و ارائه ی معادلات ساختاری می باشد. جامعه پژوهشی در این تحقیق کلیه دانشجویان مجرد شاغل به تحصیل، مقطع کارشناسی دانشگاه کردستان سال تحصیلی 93- 94 تشکیل می دهند. روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی بوده است. پرسشنامه های مورد استفاده شامل مقیاس کمال گرایی هیل (HPS)، مقیاس بررسی ارزش های شوارتز (SVS) و پرسشنامه رغبت به ازدواج بود. نتایج به کمک نرم افزارهای SPSS نسخه 17 وAMOS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد. روش آماری شامل آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، کمینه و بیشینه و فراوانی) و آمار استنباطی (معنی داری همبستگی و معادلات ساختاری) بود. یافته ها: نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که بین نظام ارزشی (جمعی) و تمایل به ازدواج رابطه مثبت معناداری وجود دارد، در حالی که بین نظام ارزشی (فردی) و تمایل به ازدواج رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد، بین نظام ارزشی (جمعی) و کمال گرایی (بهنجار و نابهنجار) رابطه معناداری وجود ندارد؛ در حالی که بین نظام ارزشی فردی و کمال گرایی (بهنجار و نابهنجار) رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل نشان داد بین کمال گرایی (بهنجار) و تمایل به ازدواج رابطه مثبت معناداری وجود دارد؛ در حالی که بین کمال گرایی (نابهنجار) و تمایل به ازدواج رابطه منفی معناداری وجود دارد. بنابر این و با توجه به آنچه که گفته شد، بین نظام ارزشی (جمعی) و تمایل به ازدواج با میانجیگری کمال گرایی رابطه معناداری وجود ندارد، در حالی که بین نظام ارزشی (فردی) و تمایل به ازدواج با میانجیگری کمال گرایی رابطه وجود دارد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج، تلاش افراد کمال گرا جهت دستیابی به معیارها و اهداف ارزشمند فردی صورت می گیرد، که در این میان کمال گرایان (نابهنجار) در معیارهای خود از جمله در زمینه ی ازدواج دچار افراط می شوند، و همین امر باعث بالاتر رفتن سن ازدواج در آنها می شود.
-
اثربخشی غنی سازی روابط(RE) بر سبک های حل تعارض و الگوهای ارتباطی در زنان متاهل مراجعه کننده به کمیته امداد امام خمینی( ره)
1394هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی غنی سازی روابط(RE) بر سبک های حل تعارض و الگوهای ارتباطی زنان متاهل بوده است. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آمون-پس آزمون با گروه کنترل بوده و جامعه ی آماری مورد مطالعه کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مرکز مشاوره کمیته امداد با سابقه 2 الی 3 سال تاهل بودند. از بین کسانی که نمرات پایین تری را به تناسب سلبک های حل تعارض و الگوی ارتباطی کسب کردند به شکل تصادفی30 نفر برگزیده شدند و نهایتا با انتخاب تصادفی15نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل گمارده شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه مداخله را تجربه کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده های پرسش نامه های پژوهش با استفاده از نرم افزار 16spss و روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است پس از مداخله به به شیوه غنی سازی روابط(RE) ، آزمودنی های گروه آزمایش در متغیرالگوی ارتباطی سازنده متقابل افزایش و در متغیر متوقع/کناره گیر و اجتناب متقابل کاهش معناداری را در مقایسه با گروه کنترل نشان می دهند همچنین در متغیر سبک های حل تعارض، سبک یکپارچگی و سبک مصالحه افزایش و سبک های ملزم شده، مسلط و اجتنابی کاهش معناداری را در مقایسه با گروه کنترل نشان می دهد. یافته ها حاکی از آن است که غنی سازی روابط(RE) شیوه ای اثربخش و سودمند در جهت بهبود الگوهای ارتباطی و سبک های حل تعارض در زنان متاهل می باشد.
-
رابطه بین پویایی های محیط خانواده با سبک های هویت یابی (با بررسی نقش واسطه ایی سبک فرزند پروری)
1394جامعه آماری مورد مطالعه، دانشجویان رده ی سنی 22 – 18 سال دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 94 – 93 بودند. به منظور جمع آوری داده ها از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین دانشجویان رده ی سنی 22 – 18 سال دانشگاه کردستان نمونه ای به حجم 300 نفر گردآوری شد و به وسیله پرسش نامه داده های موردنیاز برای تحلیل جمع آوری شدند و برای انجام تحلیل داده ها از دو نرم افزار آماری SPSS و LESREL استفاده شد. نتایج تحلیل ها نشان دادند که بین پویایی های محیط خانواده و سبک های هویت یابی چه به صورت مستقیم و چه به صورت نقش واسطه ای سبک فرزندپروری و غیر مستقیم رابطه معناداری وجود دارد.
-
بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری گروهی با آموزش خانواده بر مولفه های مرتبط با خودکشی در دختران اقدام کننده به خودکشی
1394هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی رفتاری همراه با آموزش خانواده بر مولفه های مرتبط با خودکشی در بین دختران اقدام کننده به خودکشی بود. روش: طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی است که از طرح گروهی پیش آزمون ـ پس آزمون با گروه کنترل استفاده می کند. جامعه پژوهش حاضر را 56 تشکیل می دادند که پس از ارزیابی بالینی اولیه و کسب ملاکهای ورود به پژوهش، از بین آنها تعداد 20نفر به صورت تصادفی انتخاب و به صورت اختیاری به دو گروه آزمایشی (10نفر)، و گروه کنترل (10 نفر) تخصیص یافتند. گروه آزمایش، 12 جلسه هفتگی گروه درمانی شناختی رفتاری همراه با آموزش خانواده را دریافت داشتند. ابزارهای مورد استفاده BDI، BAI، BSSIو پرسشنامه راهبردهای شناختی تنظیم هیجانی (CERQ) بودند. برای تجزیه و تحلیل نتایج از روش آنالیز کوواریانس (طرح اندازه گیری مکرر) استفاده شده است. یافته ها: نتایج نشان داد که گروه درمانی شناختی رفتاری همراه با آموزش خانواده اثر معنی داری بر کاهش علایم افسردگی، افکار خودکشی گرا و راهبردهای منفی تنظیم شناختی هیجان داشته است. اما مداخله مذکور بر احساس ناامیدی شرکت کنندگان در پژوهش تاثیری نداشته است. دستاوردهای درمانی، در پیگیری .....ماهه همچنان حفظ شده بودند. نتیجه گیری: گروه درمانی شناختی رفتاری همراه با آموزش خانواده را می توان به عنوان درمان گروهی اثربخش برای دختران دارای افکار خودکشی گرا به کار بست.
-
تبیین مدلی برای رابطه ی دختر و پدر با استفاده از سبکهای دلبستگی و عشق آتشین
1394ژوهش حاضر به منظور تبیین مدلی برای رابطه ی دختر و پدر با استفاده از سبک دلبستگی و عشق آتشین انجام شده است نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود که بین رابطه ی دختر و پدر با عشق آتشین و همچنین سبک دلبستگی با عشق آتشین رابطه ی منفی معنی داری وجود دارد، همچنین نتایج تحلیل نشان داد که بین رابطه ی دختر و پدر و سبک دلبستگی رابطه ی مثبت معنی داری وجود داشت . نتایج پژوهش حاضر فرضیه رابطه ی دختر و پدر به واسطه ی دلبستگی بر عشق آتشین را تایید کرد.
-
بررسی اثربخشی طرح واره درمانی بر سبک های مدیریت خشم، مکانیسم های دفاعی و تعیین طرح واره های غالب زنان در آستانه ی طلاق
1394هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرح واره درمانی بر سبک های مدیریت خشم، مکانیسم های دفاعی و تعیین طرح واره های غالب زنان در آستانه ش طلاق بود. بدین منظور نمونه ای شامل 5 نفر ازمراجعان زن در آستانه ی طلاق مرکز مداخله در بحران شهرستان پارسیان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها پرسشنامه های خشم اشپیلبرگر، مکانیسم های دفاعی اندروز و همکاران (1993) و طرح واره های یانگ فرم کوتاه (1993) توسط مراجعین تکمیل شد. همچنین جلسات آموزش طرح واره درمانی یانگ در 10 جلسه ی 40 دقیقه ای اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار شاخص تعیین پایا و نمودارهای چشمی تحلیل شدند. نتایج نشان داد طرح واره-درمانی منجر به بهبود سبک های مدیریت خشم و مکانیسم های دفاعی زنان در آستانه ی طلاق می-شود به طوری که طرح واره درمانی منجر به کاهش چشمگیری در نمرات خشم درونی و افزایش نمرات کنترل خشم درونی و بیرونی شده و مکانیسم دفاعی رشدیافته را بهبود و مکانیسم های دفاعی رشدنایافته و روان آزرده را کاهش می دهد.
-
اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر رویکرد نظریه عقلانی، هیجانی و رفتاری (REBT) برآشفتگی زناشویی، باورهای ارتباطی و نگرش های ناکارامد در زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره ای سنندج
1394دف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر رویکرد عقلانی، هیجانی و رفتاری (REBT) برآشفتگی زناشویی، باورهای ارتباطی و نگرش های کارامد در زنان متاهل بود. جامعه ی آماری در این پژوهش کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره ای سنندج در سال 1394 می باشد. روش نمونه گیری به صورت در دسترس از بین زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره ایی سنندج 24 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هرکدام 12 نفر) قرار داده شدند. مداخله بر اساس رویکرد درمان عقلانی، هیجانی و رفتاری به صورت پروتکل 8 جلسه ای 90 دقیقه ای و هفته ای یک بار به شیوه گروهی اجرا گردید. پرسشنامه ی به کاربرده شده شامل پرسشنامه آشفتگی زناشویی، باورهای ارتباطی و نگرش های ناکارامد بود نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد درمان عقلانی، هیجانی و رفتاری (REBT) تاثیر معنی داری برآشفتگی زناشویی (P<0/0001)، باورهای ارتباطی (P<0/0001) و نگرش های ناکارامد (P<0/0001) داشته است.
-
اثربخشی مشاوره ی گروهی با رویکرد ارتباطی ستیر بر فرسودگی زناشویی و میل به طلاق زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره
1393هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی مشاوره ی گروهی مبتنی بر رویکرد ارتباطی ستیر بر فرسودگی زناشویی و میل به طلاق زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره ی شهر اشنویه در سال 1393 بود. در پژوهش حاضر که به شیوه ی نیمه تجربی باپیش آزمون و پس آزمون وگروه گواه انجام پذیرفته است، تاثیر خانواده درمانی ارتباطی ستیر به عنوان متغیّر مستقل بر میزان میل به طلاق و فرسودگی زناشویی زوجین به عنوان متغیّر های وابسته مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره ی خانواده ی شهر اشنویه در سال93 است. از این جامعه 40 زوج(20زوج گروه آزمایش و 20 زوج گروه کنترل)انتخاب شدند اما به دلیل ریزش در گروهها تعداد زوجین به 15 زوج در هر گروه تقلیل یافت. مشاوره ی گروهی مبتنی بر رویکرد ارتباطی ستیر به مدت 7 جلسه ی 120دقیقه ای به مدت 2 جلسه در هفته در مورد گروه آزمایش اعمال شد و اما گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت ننمود یک هفته بعد از خاتمه ی آموزش پس آزمون بر روی هر دو گروه انجام گردید و نتایجتحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) و تحلیلکواریانسهمچنین از آزمون پیگیری بونفرنی یا سیداک و یا تی برای مقایسه در متغیر وابسته جهت مقایسه تفاوت های بین گروهی درمانی و گواه تفاوتمعناداری را درنتایج حاصل از پس آزموندوگروهآزمایشوکنترل،نشان داد. بدین معنی که میزان متغیرهای وابسته در آزمودنی های گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت.پس می توان نتیجه گیری نمود که مشاوره ی گروهی مبتنی بر رویکرد ارتباطی ستیر در کاهش فرسودگی زناشویی و میل به طلاق زوجین مراجعه کننده تاثیر گذار بوده است.همچنین مشاوره ی گروهی مبتنی بر رویکرد ستیر بر روی خرده مقیاس های فرسودگی زناشویی شامل خستگی جسمی،خستگی روانی ،خستگی روانی و میل به طلاق شامل بعد شناختی،بعد عاطفی،بعد رفتاری تاثیر گذار بوده است.
-
اثربخشی معنادرمانی به شیوه گروهی بر تاب آوری و احساس تنهایی دانشجویان دختر دارای نشانگان ضربۀ عشق
1393زمینه و هدف: پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی معنادرمانی به شیوه گروهی بر تاب آوری و احساس تنهایی دختران دانشجوی دارای نشانگان ضربه عشق انجام شده است. مواد و روش: طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه پژوهشی در این تحقیق را کلیه دانشجویان دختر دانشگاه کردستان تشکیل داده اند که در سال تحصیلی 1393-1392 مشغول به تحصیل بوده اند. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه بوده که در مجموع 30 نفر از دانشجویان مراجعه کننده که نمرات بالایی را در پرسشنامه نشانگان ضربه عشق (1999) (LTI) کسب کردند به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). سپس پرسشنامه های تاب آوری کانر-دیویدسون (2003) (CD-RISC) و احساس تنهایی(1998) (UCLA) توسط دو گروه تکمیل شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت روش معنادرمانی گروهی قرار گرفت. پس از اتمام دوره درمانی هر دو گروه مجدداً مورد آزمون فوق قرار گرفتند. نتایج، به کمک نرم افزار spss نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد. روش آماری شامل آمار توصیفی (شامل میانگین، انحراف معیار، حداقل و حداکثر نمره ها) و آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) بود. یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات پس آزمون تاب آوری و احساس تنهایی دو گروه آزمایشی و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد(05/0P<). همچنین نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین نمرات پس آزمون نشانگان ضربه عشق بین دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد (05/0P<). نتیجه گیری: نتایج نشان داد که معنادرمانی به شیوه گروهی می تواند به عنوان درمان موثری در کاهش احسا س تنهایی و نشانگان ضربه عشق دانشجویان به کار برده شود. این درمان در افزایش تاب آوری نیز سودمند است.
-
اثربخشی درمان وجودی به صورت گروهی بر تمایزیافتگی و الگوهای ارتباطی دانشجویان دختر مرحله ی عقد
1393هدف از پژوهش تعیین اثربخشی درمان وجودی به شیوه گروهی بر تمایزیافتگی و الگوهای ارتباطی دختران دانشجوی مرحله عقد بوده است. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آمون-پس آزمون با گروه کنترل بوده و جامعه ی آماری مورد مطالعه کلیه دانشجویان عقد کرده ی دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 91-92 بودند. از بین کسانی که نمرات پایین تری را به تناسب سطح تمایز خود و الگوی ارتباطی کسب کردند به شکل تصادفی20 نفر برگزیده شدند و نهایتا با انتخاب تصادفی10نفر در گروه آزمایش و 10 نفر در گروه کنترل گمارده شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10جلسه به صورت گروهی درمان وجودی را تجربه کردند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده های پرسش نامه های پژوهش با استفاده از نرم افزار 16spss و روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است پس از مداخله به شیوه ی وجود درمانی در گروه، آزمودنی های گروه آزمایش در متغیرالگوی ارتباطی سازنده متقابل افزایش و در متغیر متوقع/کناره گیر کاهش معناداری را در مقایسه با گروه کنترل نشان می دهند همچنین در متغیر تمایزیافتگی، جایگاه من و واکنش عاطفی افزایش معناداری را در مقایسه با گروه کنترل نشان می دهد. یافته ها نشان داد که درمان وجودی به شیوه گروهی شیوه ای اثربخش و سودمند در جهت بهبود الگوهای ارتباطی و افزایش تمایزیافتگی و جایگاه من و کاهش واکنش عاطفی در دانشجویان دختر عقد کرده می باشد.
-
اثر بخشی خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوون بر دلزدگی زناشویی و عملکرد خانواده در مردان متاهل
1393خانواده پایه ای ترین تشکل اجتماعی و اصلی ترین جز اجتماع است. دستیابی به جامعه ای سالم در گرو سلامت خانواده و خانواده سالم در گرو برخورداری افراد آن از سلامت روانی و داشتن ارتباط مطلوب با یکدیگر است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی خانواده درمانی مبتنی بر رویکرد بوون بر دلزدگی زناشویی و عملکرد خانواده مردان متاهل شهر مریوان در سال 1393 بود. طرح این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی به شیوه پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه تحقیق، کلیه مردان متاهل شهر مریوان که به مراکز مشاوره ای مراجعه کرده بودند را شامل می شد. از این جامعه تعداد 20 مراجع به شیوه تصادفی هدفمند، انتخاب گردیده و به شیوه جایگزینی تصادفی، افراد در دو گروه آزمایشی و کنترل، گماشته شدند. ابزارهای پژوهش حاضر شامل آزمون های دلزدگی زناشویی پاینز و عملکرد خانواده شده و مداخله براساس رویکرد خانواده درمانی بوون به صورت پروتکل 8 جلسه ای 1 ساعته و هفته ای یک بار به شیوه مشاوره گروهی اجرا گردید. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) و تحلیل کواریانس تفاوت معناداری را در نتایج حاصل از پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل، نشان داد. پس می توان نتیجه گیری نمود که خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوون بر کاهش دلزدگی زناشویی و افزایش عملکرد خانواده مردان متاهل تاثیر گذار بوده است.
-
اثر بخشی خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوون بر مهارت های ارتباطی و تعهد زناشویی در زنان دارای تعارض زناشویی
1393خانواده یک نهاد اجتماعی اولیه و حیاتی است که تثبیت و تضمین سلامت فرد و بقای جامعه در این کانون شکل می گیرد. فرد نه تنها از نظر جسمی و زیستی بلکه از نظر عاطفی- روانی و شخصیتی نیز تحت تاثیر خانواده قرار دارد چرا که خانواده جایگاهی است که فرد می تواند با تکمیل شخصیت خویش اماده ی پذیرش نقش های اجتماعی گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی خانواده درمانی مبتنی بر رویکرد بوون بر مهارت های ارتباطی و تعهد زناشویی در زنان دارای تعارض زناشویی شهرستان مریوان در سال 1392 بود. طرحاینپژوهشازنوع نیمهآزمایشیبهشیوهپیشآزمون -پسآزمونباگروهکنترلبود.جامعه تحقیق، شامل 50 زن مراجعه کننده به شورای حل اختلاف بوداز این جامعه تعداد 24مراجع که نمره تعارض زناشویی بیشتری داشتند، انتخابگردیده و بهشیوهجایگزینیتصادفی،افراددردوگروه آزمایشی و کنترل، گماشته شدند. ابزارهای پژوهش حاضر شامل آزمون های مهارت های ارتباطی کویین-دام و تعهد زناشویی آدامز و جونز بوده و مداخله براساسرویکردخانواده درمانی بوونبه صورت پروتکل 8جلسه ای 90 دقیقه ای وهفتهای یک باربهشیوهمشاوره گروهیاجرا گردید. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری (مانکوا) و تحلیل کواریانس تفاوت معناداری را در نتایج حاصل از پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل، نشان داد. پس می توان نتیجه گیری نمود که خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوون بر مهارت های ارتباطی و تعهد زناشویی در زنان دارای تعارض تاثیر گذار بوده است.
-
تحلیل میزان پرخاشگری بالقوه در نواحی اقلیمی استان کردستان
1393هوا شناسی زیستی یکی از رشته های وابسته به دانش پزشکی و در برگیرنده چند رشته علمی است که تاثیر رویدادهای هواشناسی را بر زندگی بررسی می کند. از زمان باستان دانشمندان مشغول جمع آوری داده های مربوط به تاثیر آب و هوا و فصول بر انسان بوده اند. بسیاری پدیده های اقلیمی بطور مستقیم بر سلامت انسان موثرند، مانند گردباد، آتش سوزی جنگل ها، خشکسالی و سیل، برخی هم بطور غیر مستقیم با تامین شرایط شیوع بیماری بر سلامت و سطح بهداشت جوامع موثرند. اقلیم حتی بر رفتار انسان نیز تاثیر گذار است. از ایام قدیم دانشمندان جرم شناسی، جامعه شناسی و روانشناسان به تاثیر طبیعت و اوضاع مختلف آن بر وقوع جرم و میزان آن پرداخته اند. بقراط و منتسکیو از قدیمی ترین کسانی بودند که در خصوص آثار حرارت و برودت هوا بر ارتکاب جرم و رفتارهای پرخاشگرانه اظهار نظر کردند. مهمترین اهدافی که در این پژوهش دنبال می شوند، عبارتند از: شناخت نواحی اقلیمی استان کردستان و بررسی ارتباط میان نواحی اقلیمی استان و میزان پرخاشگری در آنها. از دید روانشناسی، پرخاشگری رفتاری است که هدف آن آسیب زدن به دیگران و یا خود با قصد و نیت آگاهانه است. ایده اصلی این پژوهش بررسی این نظریه است که آیا بین عوامل طبیعی و بویژه آب و هوا، با خلق و خو و میزان پرخاشگری افراد ارتباط وجود دارد؟ برای انجام این پژوهش در جهت پهنه بندی اقلیمی استان کردستان از داده های سطحی کلیه ایستگاه های همدید سازمان هواشناسی کشور، مستقر در استان کردستان و همچنین ایستگاه های اطراف استان از زمان تا تاسیس تا سال 2005 بهره گرفته شد (25 ایستگاه). با استفاده از این داده ها 2068 یاخته (به ابعاد تقریبی 7/3*7/3 کیلومتر مربع) در استان کردستان در هر روز به کمک میانیابی به روش کریجینگ برآورد گردید. با انجام تحلیل خوشه ای بر روی این داده ها دو پهنه اصلی اقلیمی در استان کردستان شناسایی شد. ناحیه گرم-مرطوب شامل شهرستان های بانه، مریوان، سروآباد، سنندج، کامیاران و ناحیه سرد-خشک، شامل شهرستان های سقز، دیواندره، بیجار، قروه و دهگلان می باشد. سپس در هر کدام از نواحی به تعداد نمونه های به دست آمده با استفاده از فرمول کوچران(768 نمونه) پرسش نامه باس و پری توزیع و جمع آوری شد. این پرسشنامه یک ابزار خود گزارشی است که شامل 29 عبارت و چهار زیر مقیاس است. در نهایت نتایج حاصل از پرسشنامه ها نیز در
-
مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری یکپارچه شده با حضور ذهن و رفتار درمانی بر انزال زودرس و اضطراب مردان
1392هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر حضور ذهن و رفتار درمانی بر انزال زودرس و اضطراب مردان مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر سنندج بود. طرح پژوهش یک طرح آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه بود. نمونه پژوهش 30 نفر از مردان دارای انزال زودرس بر اساس ملاک های DSM-IV-TR بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و در سه گروه شناختی-رفتاری مبتنی بر حضور ذهن، رفتار درمانی و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی ها پرسشنامه اضطراب بک و شاخص انزال زودرس را در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه را تکمیل کردند. همچنین از آزمودنی ها خواسته شد تا در هر سه مرحله ارزیابی، سه مرتبه زمان نهفتگی انزال درون واژنی (IELT) خود را به وسیله کرنومتر اندازه گیری کنند. داده های حاصل از پژوهش با روش تحلیل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری بین اثربخشی دو روش درمانی بر کاهش نشانه های انزال زودرس و افزایش IELT در مراحل پس آزمون و پیگیری وجود دارد و رفتار درمانی بیشترین اثربخشی را دارد (P˂0.01).
-
اثربخشی خانواده درمانی مبتنی بر رویکرد ارتباطی ستیر بر کیفیت زندگی، رضایت زناشویی و تعارض زناشویی در زنان ازدواج کرده به شیوه زن به زن، فرار کرده و عادی شهرستان اشنویه
1392هدف پژوهش حاضر تعیین میزان تاثیر خانواده درمانی ستیر بر کاهش تعارض زناشویی و افزایش کیفیت و رضایت زناشویی در زنان ازدواج کرده به شیوه عادی، زن به زن و فرار کردن بود. این پژوهش نیمه آزمایشی، شامل یک پیش تست و پس تست روی هر سه گروه بود. جامعه ی آماری زنان ازدواج کرده به هر سه شیوه بودند و نمونه، شامل 15 نفر از هر گروه بود. متغیرهای وابسته شامل رضایت زناشویی،کیفیت زندگی . تعارض زناشویی بود که توسط پرسشنامه کیفیت زندگیSF-36 مقیاس زوجی اینریچ و پرسشنامه تعارضات زناشویی(MSQ) اندازه گرفته می شدند. متغیر مستقل خانواده درمانی ستیر بود. زنان هر سه گروه طی10 جلسه مورد درمان ستیر قرار گرفتند. داده های پرسشنامه های پژوهش با استفاده از نرم افزار 19 spss و روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که رویکرد ارتباطی ستیر بر افزایش رضایت زناشویی و کاهش تعارض زناشویی موثر بوده ولی بر بهبود کیفیت زندگی تاثیر نداشته است.
-
اثربخشی درمان- شناختی ـ رفتاری بر طرحواره-های ناسازگار اولیه و سبک-های دلبستگی ناایمن و میل به مواد در معتادان تحت درمان نگهدارنده با شربت متادون
1392هدف پژوهش حاضر تعیین میزان تاثیر درمان شناختی رفتاری بر طرحواره های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی ناایمن و میل به مواد در معتادان تحت درمان نگهدارنده با شربت متادون بود. این پژوهش نیمه آزمایشی، شامل یک پیش تست و پس تست با گروه های کنترل وآزمایش بود. جامعه ی آماری معتادان تحت درمان نگهدارنده با شربت متادون بودند و نمونه، شامل 22 معتاد است که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش وگوا قرار گرفتند. متغیرهای وابسته شامل طرحواره-های ناسازگار اولیه و سبک های دلبستگی ناایمن و میل به مواد بود که توسط پرسشنامه های برنن وکلارک و شیور و پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه و مقیاس پیش بینی بازگشت اندازه گرفته می شدند. متغیر مستقل درمان شناختی رفتاری بود. معتادان در گروه آزمایش تحت10جلسه ی درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند. داده های پرسشنامه های پژوهش با استفاده از نرم افزار 19 spss و روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. یافته های این پژوهش به این صورت بود که درمان شناختی رفتاری بر بهبود طرحواره های ناسازگاراولیه و سبک های دلبستگی ناایمن و کاهش میل به مواد در معتادان تحت درمان نگهدارنده با شربت متادون موثر است.
-
تاثیر واقعیت درمانی (نظریه انتخاب)به صورت گروهی بر درمان کمال گرایی واضطراب پیشرفت در دختران نوجوان مدارس خاص
1392هدف از پژوهش حاضر اثربخشی واقعیت درمانی (نظریه انتخاب) بر کمال گرایی و اضطراب پیشرفت در دختران دوره راهنمایی مدارس خاص می باشد. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون –پس آزمون با گروه کنترل بوده و جامعه آماری مورد مطالعه کلیه دانش آموزان دختر دوره راهنمایی مدارس خاص شهرستان سنندج در سال تحصیلی 92-91 بودند . 30 نفر از دانش آموزان با کمال گرایی منفی بالا واضطراب پیشرفت بالا پس از اجرای آزمون تشخیصی (پرسش نامه های مربوطه) به شیوه نمونه گیری تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایشی و کنترل گمارش شدند.آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10 جلسه به صورت گروهی واقعیت درمانی را تجربه کردند وگروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند . داده های پرسشنامه های پژوهش با استفاده از نرم افزار 16 spss و روش آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است پس از مداخله به شیوه واقعیت درمانی در آزمودنی های گروه آزمایشی کمال گرایی منفی و اضطراب پیشرفت به طور معناداری در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافت، همچنین کمال گرایی مثبت در آزمودنی های گروه آزمایشی به طور معنا داری در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافته است . همچنین نتایج اجرای آزمون پیگیری پس ازدو ماه نشان دهنده پایدار بودن اثر مداخله بر روی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل بوده است . یافته ها نشان دادند که رویکرد واقعیت درمانی شیوه ای اثر بخش و سودمند در جهت کاهش اضطراب پیشرفت تحصیلی و کمال گرایی منفی و افزایش کمال گرایی مثبت در دانش آموزان دختر دوره راهنمایی مدارس خاص می باشد.
-
اثر بخشی خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوون بر هم وابستگی، نارسایی هیجانی و اضطراب زنان متقاضی طلاق
1392خانواده پایه ای ترین تشکل اجتماعی و اصلی ترین جز اجتماع است. دستیابی به جامعه ای سالم در گرو سلامت خانواده و خانواده سالم در گرو برخورداری افراد آن از سلامت روانی و داشتن ارتباط مطلوب با یکدیگر است. در مورد مسائل زندگی زناشویی، نظریه ها و رویکرد های درمانی متنوعی از سوی صاحب نظران ارائه گردیده که در این پژوهش نظریه خانواده درمانی در مورد زنان متقاضی طلاق، بررسی گردید. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی خانواده درمانی مبتنی بر رویکرد بوون بر هم وابستگی، نارسایی هیجانی و اضطراب زنان متقاضی طلاق شهر همدان بود. طرح این پژوهش از نوع آزمایشی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه تحقیق کلیه زنان متقاضی طلاق شهر همدان در سال 1392 بود. از این جامعه تعداد 30 مراجع به شیوه تصادفی ساده طی چند مرحله انتخاب شده و به شیوه جایگزینی تصادفی، افراد در دو گروه آزمایشی و کنترل، گماشته شدند. در زنان متقاضی طلاق، متغیرهای وایسته (هم وابستگی، نارسایی هیجانی و اضطراب) با آزمون های مربوطه اندازه گیری شد (پیش آزمون) و سپس رویکرد خانواده درمانی بوون بر گروه آزمایشی به میزان 8 جلسه 1 ساعتی با هفته ای دوبار به شیوه مشاوره فردی اجرا شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. سرانجام میزان تغییر متغیرهای وابسته در دو گروه مجددا با همان ابزارها اندازه گیری شدند (پس آزمون). نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای وابسته تفاوت معناداری وجود دارد. بدین معنی که میزان متغیرهای وابسته در آزمودنی های گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت. بدین ترتیب فرضیه های پژوهش تائید شدند .
-
بررسی و سنجش نیازهای مدیران مدارس متوسطه شهر سنندج در زمینه بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارائه مدل آموزشی مناسب
1392هدف: هدف این پژوهش بررسی و سنجش نیازهای مدیران مدارس متوسطه شهر سنندج در زمینه بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارائه مدل آموزشی مناسب بود. روش: روش پژوهش توصیفی و پیمایشی است. جامعه و نمونه: جامعه شامل 70 نفر بود که به روش سرشماری انتخاب شدند، داده ها با پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. نتایج: نتایج پژوهش نشان داد که نیازهای آموزشی مدیران بر حسب سابقه کاری و مدرک تحصیلی در عامل های چهارگانه متفاوت نبود ولی در متغییر جنسیت متفاوت بود. در پایان مدل آموزشی مناسب ارائه شد.
-
بررسی چالش ها، تغییرات و رضایت زناشویی زنان در انتقال به مرحله والدینی
1392چکیده: مقدمه: تولد یک کودک تغییر چشمگیری در سیستم خانواده به وجود می آورد و باعث تنظیم مجدد سیستم خانواده می شود، زوج ها به والدین تبدیل می شوند. والدین نقش های تازه ایی را تجربه می کنند. تولد نوزاد هر دو والد را به صورت فردی و جداگانه و همچنین ارتباط زناشویی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. بسیاری از والدین لذت و شادی را در نوزادشان می یابند اما در همین زمان آن ها با چالش های معنی دار و مهمی مرتبط با مراقبت از نوزاد روبرو می شوند. هدف تحقیق: زنان در انتقال به مرحله والدینی چه چالش ها و تغییراتی را تجربه می کنند، و رضایت زناشویی زنان در انتقال به مرحله والدینی است. روش پژوهش: در این پژوهش از روش مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته با 30 زن استفاده شد. جامعه تحقیق زنان نخست زا شهر تهران بود که نمونه گیری به صورت هدفمند ملاکی از بین زنان نخست زا که دامنه سنی نوزادان آنها تا 36 ماهگی بود و به درمانگاه زینب بختیاری منطقه 15 تهران مراجعه کرده بودند. روش پژوهش نظریه داده بنیاد بود. نتیجه گیری: این پژوهش نشان داد که زنان ایرانی در انتقال به مرحله والدینی تجارب مثبت و منفی داشتند.و همگی چالش ها و مشکلاتی را توصیف کردند که در ارتباط با بارداری و مراقبت از نوزاد بود. هویت و اضافه بار نقش، درگیری زیاد با نقش، غرق شدن در نقش و تعارض نقش از عمده ترین چالش ها و تغییرات زنان در انتقال به مرحله والدینی بود.این موارد لاجرم بر رضایت زناشویی آنها تاثیر می گذاشت. 17 نفر از شرکت کنندگان داستان هایی از نزدیک تر شدن به همسرانشان و رسیدن به سطح جدیدی از پختگی در روابطشان بیان می کردند و 3نفر از زنان تغییری در رضایت زناشویی خود ذکر نکردندو 3نفر بحران شدید و 7نفر بحران متوسط و کاهش کوتاه مدت در رضایت زناشویی را گزارش کردند. در حالی که انتقال به والدینی زوج ها را به چالش می طلبید. ولی این به معنای آسیب به رضایت زناشویی در همه زنان نبود.
-
رابطه اضطراب امتحان با رگه های شخصیت، حرمت خود و بازخوردهای نارساکنش وری شناختی در دانش آموزان دبیرستان های شهر گواور از استان کرمانشاه
1391هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه اضطراب امتحان با رگه های شخصیت، حرمت خود و نارسا کنش وری های شناختی در دانش آموزان دبیرستان های شهر گواور از استان کرمانشاه است. هریک از عوامل نارسا کنش های شناختی یا باورهای غلط، تحریف های شناختی، و حرمت خود، می توانند با آن در ارتباط باشندیا تعاملی بین آنها در رابطه با اضطراب امتحان وجود داشته باشد. از چهار ابزار در این پژوهش استفاده شد: 1) پرسشنامه ی اضطراب امتحان، (ساراسون، 1960)، 2) پرسشنامه ی حرمت خود کوپر اسمیت (1967)، 3) پرسشنامه نئو فرم کوتاه. 4) مقیاس نارساکنش وری بازخوردها (DAS). تعداد آزمودنی ها 100 نفر بودند که در دو گروه 50 نفری دختر وپسر قرار گرفتند. تحلیل آماری داده ها نشان می دهد که گروه های آزمودنی ها در متغیرهای حرمت خود و نارساکنش وری بازخوردها رابطه معناداری با اضطراب امتحان دارند. همچنین تفاوت معناداری در رابطه اضطراب امتحان با رگه های شخصیت پیدا شد که بیانگر رابطه معنادار بین این دو متغیر در دانش آموزان است.
-
مطالعه فرهنگ علمی دانش آموزان براساس مدل های یادگیری فرهنگی علوم کاستا، فلان و مدل تغییر مفهومی هنسی در برنامه درسی علوم دوره ی ابتدایی
1391نتایج حاصل از آزمون خی دو نشان داد که میانگین دیدگاه معلمان بر حسب جنسیت، سابقه خدمت و مدرک تحصیلی درباره میزان رعایت مولفه های رهبری اخلاقی مدیران یکسان بود به این معنا که نظرات آن ها درباره این که مولفه های اخلاقی تا چه حد رعایت می شوند همه مولفه ها یکسان بوده اند. بنابراین تفاوت معناداری در نظرات معلمان بر اساس سه متغیر فوق مشاهده نشد. اما نتیجه کلی که حاصل شد نشان دهنده این بود که معلمان رضایت نسبی نسبت به رعایت مولفه های رهبری اخلاقی از طرف مدیران داشتند و معتقد بودند که مدیران اصول رهبری اخلاقی را در حد نسبتاَ خوبی رعایت می کنند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی بر روی چهار عامل رهبری اخلاقی یعنی اصول اخلاقی گویا و روشن، جو اخلاقی، اخلاق در تصمیم گیری و رفتار اخلاقی را تایید کرد و میزان واریانس جمعی تا عامل چهارم 769/62 بدست آمد.
-
مقایسه ی رگه های شخصیتی، روان بنه های سازش نایافته اولیه و مکانیسمهای دفاعی در افراد معتاد، اعضای گروه NA و معتادان تحت درمان متادون و غیر معتادان
1390پژوهش حاضر به بررسی مقایسه ی رگه های شخصیتی، روان بنه های سازش نایافته اولیه و مکانیسمهای دفاعی در 4 گروه افراد معتاد، اعضای گروه NA ، معتادان تحت درمان متادون و غیر معتادان می پردازد. این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای می باشد که در شهرستان سنندج انجام شده است و ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های NEO، روان بنه های سازش نایافته اولیه و پرسشنامه ی سبکهای دفاعی است. با توجه به نتایج بدست آمده اختلاف بین گروه های معتادان تحت درمان با متادون و معتادان گمنام وجود داشت اما این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار نبود، اختلاف میانگین بین افراد تحت درمان متادون با افراد گروه سالم معنی دار بود و اختلاف میانگین بین افراد سالم نیز با گروه معتادان گمنام معنی دار بود، اختلاف میانگین بین گروه معتادان نیز با گروه سالم معنی دار بود.