Faculty Profile

زانیار سجادی
تاریخ به‌روزرسانی: 1403/09/29

زانیار سجادی

دانشکده علوم انسانی و اجتماعی / گروه حسابداری

Theses Faculty

پایان‌نامه‌های کارشناسی‌ارشد

  1. پایداری سود و ضریب واکنش سود آتی با تاکید بر نقش سرمایه در گردش و همبستگی درون صنعتی
    1403
    امروزه از دغدغه های اصلی سرمایه گذاران و تحلیلگران پیش بینی سود آتی شرکتها است. رابطه میان سودهای آتی و بازده جاری سهام، ضریب واکنش سودهای آتی تعریف می شود که نشانگر انعکاس اطلاعات سودهای آتی در قیمت جاری سهام است. هر چه اطلاعات بیشتری از شرکت در اختیار سرمایه گذاران قرارگیرد، پیش بینی سودهای آتی توسط آنها دقیق تر خواهد بود. هدف این پژوهش، برسی ارتباط میان پایداری سود و ضریب واکنش سود آتی با تاکید بر نقش سرمایه در گردش و همبستگی درون صنعتی است. برای آزمون فرضیه‌های پژوهش از رگرسیون حداقل مربعات استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1393الی 1400 می باشد. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 135 شرکت با اعمال محدودیت های لازم انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان داد که پایداری سود تاثیر مثبت و معناداری بر ضریب واکنش سود آتی دارد. اثر تعدیلگری متغیر سرمایه در گردش بر رابطه فوق معنادار بود ولی متغیر همبستگی درون صنعتی اثر معنادار نداشت. نوآوری پژوهش علاوه بر بررسی ارتباط میان متغیرهای فوق، که در ادبیات داخل شواهد محدود برای آن وجود دارد، است؛ مربوط به بخش روش پژوهش و محاسبه ضرایب مدل رگرسیون و استخراج بعضی از متغیرها است که به وسیله روش TVP-OLS انجام شده است، که دریچه جدیدی را برای محاسبه رگرسیون های سری زمانی و استخراج ضرایب در ادبیات پژوهش های حسابداری ایجاد نموده است.
  2. افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمت‌گذاری نادرست سهام، نقش تعدیلگری عدم‌تقارن اطلاعاتی و همبستگی درون صنعتی
    1403
    تاثیر شرکت‌ها بر جامعه به یکی از دغدغه‌های مهم جهانی تبدیل شده و شرکت‌ها با افزایش فشار از طرف ذینفعان خود جهت برخورداری از اهداف پایدار و نگرش وسیع‌تر و فراتر از توجه صرف به سهامداران، و انجام فعالیت‌های اجتماعی و محیطی روبه‌رو هستند. این شرکت‌ها بخشی از پاسخگویی خود در مقابل جامعه را با افشای اطلاعات غیرمالی ایفا می‌کنند و زمینه مناسب‌تری جهت تصمیم‌گیری ذینفعان فراهم می‌کنند. بنابراین مسئولیت اجتماعی واحدهای تجاری امروزه یکی از مباحث مهمی می‌باشد که بسیاری از پژوهشگران در سرتاسر دنیا به تاثیر آن بر مولفه‌های مختلف بازار سرمایه پرداخته‌اند. هدف از انجام این پژوهش نیز بررسی رابطه بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمت‌گذاری نادرست سهام با نقش تعدیلگری عدم‌تقارن اطلاعاتی و همبستگی درون صنعتی می‌باشد. در پژوهش حاضر داده‌ها‌ی 149 شرکت پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران طی سال‌های 1392 تا 1400 مورد بررسی قرار گرفته است. جهت اندازه‌گیری متغیر قیمت‌گذاری نادرست سهام از تفاوت بین ارزش بازار سهام و ارزش ذاتی سهام، برای محاسبه متغیر افشای مسئولیت اجتماعی شرکت از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. به این منظور از چک لیستی مشتمل بر 60 مورد فعالیتی که در سه جنبه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی شرکت آنها را افشا کرده است، استفاده شد. محاسبه عدم‌تقارن اطلاعاتی از طریق تفاوت بین قیمت پیشنهادی خرید و فروش نسبی سالانه سهام و همبستگی درون صنعتی نیز از کوواریانس نرخ تغییر سالانه فروش شرکت به نرخ تغییر سالانه فروش تجمعی صنعت استفاده شده است. جهت جمع آوری داده مربوط به متغیرهای پژوهش از بانک‌های اطلاعاتی سازمان بورس اوراق بهادار علل خصوص سایت کدال و همچنین نرم افزار ره‌آورد نوین و جهت تعیین وجود همبستگی میان متغیرهای پژوهش، از رگرسیون حداقل مربعات معمولی با استفاده از نرم‌ افزار ایویوز استفاده شده است. نتایج بدست آمده از آزمون فرضیات نشان می‌دهد که با تفکیک قیمت‌گذاری نادرست سهام، به سهام بیشتر از حد قیمت‌گذاری شده و سهام کمتر از حد قیمت‌گذاری شده می-توان متوجه شد که افشای مسئولیت اجتماعی شرکت، رابطه مثبت و معناداری با قیمت گذاری بیشتر از حد و کمتر از حد سهام دارد. بررسی اثرتعاملی عدم‌تقارن اطلاعاتی و همبستگی درون صنعتی نیز در این پژوهش، نشان می‌دهد که عدم‌تقارن اطلاعاتی تاثیر معناداری بر ارتباط بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمت‌گذاری نادرست سهام ندارد و همبستگی درون صنعتی ارتباط بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمت‌گذاری بیشتر از حد را تضعیف، و کمتر از حد سهام را تقویت می‌کند. که با انجام آزمون استحکام با ترکیب سهام بیشتر از حد قیمت‌گذاری شده و سهام کمتر از حد قیمت‌گذاری شده، و فقط با درنظر گرفتن قیمت‌گذاری نادرست چه به صورت منفی یا مثبت باشد، ارتباط مثبت و معناداری بین افشای مسئولیت اجتماعی شرکت و قیمت‌گذاری نادرست سهام بدست آمد، اما اثر تعاملی متغیرهای تعدیلگر تایید نشد.
  3. اثر تنوع سبد سهامداران عمده بر افشای اختیاری با تاکید بر نقش همبستگی درون صنعتی
    1402
    سهامداران عمده منافع قابل توجهی در شرکت‌های موجود در سبدشان دارند و به همین علت به نسبت سایر سرمایه‌گذاران جزء، انگیزه کافی برای اثر گذاشتن بر تصمیم‌گیری‌های مدیریت داشته و احتمالاً با دسترسی به اطلاعات نهانی شرکت‌ها محیط اطلاعاتی مبهم و گل‌آلود را ترجیح می‌دهند و از شرایط موجود سود و منفعت بیشتری به دست می آورند. از طرفی سهامداران عمده با سبد اطلاعاتی متنوع‌تر، به دلیل صرف هزینه و زمان بیشتر، افشای اختیاری غنی‌تر را ترجیح می‌دهند. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثر تنوع سبد سهامداران عمده بر افشای اختیاری و همچنین بررسی نقش تعدیلگری همبستگی درون صنعتی بر این اثر است. برای محاسبه همبستگی درون صنعتی از مجموع کواریانس فروش جفتی تمام شرکت‌های موجود در صنعت و برای محاسبه تنوع سبد سهامدار عمده از درصد سهم "هر شرکت" و "هر صنعت" از سبد سهامدار عمده استفاده گردیده است که به وسیله شاخص هرفیندال هیرشمن محاسبه شده است. برای استخراج شاخص‌های افشای اختیاری اطلاعات نیز، به گزارش فعالیت هیئت ‌مدیره شرکت‌ها اتکا شد. پژوهش از نوع کاربردی بوده و نمونه آن شامل ۱۵۳ شرکت پذیرفته شده در بورس و فرابورس اوراق بهادار تهران می‌باشد که به روش حذف سیستماتیک منتخب شده‌اند. بازه زمانی پژوهش مشمول سال‌های ۱۳۹۲ لغایت ۱۴۰۰ می‌باشد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که تنوع شرکتی سبد سهامدار عمده اثر منفی و معناداری بر افشای اختیاری دارد، لیکن اثر تنوع صنعتی سبد سهامداران عمده بر افشای اختیاری تایید نگردید. نقش تعدیلگری همبستگی درون صنعتی بر اثر تنوع شرکتی سبد سهامداران عمده بر افشای اختیاری منفی و معنادار بود لیکن نقش آن بر اثر تنوع صنعتی سبد سهامدار عمده بر افشای اختیاری تایید نگردید.
  4. بررسی نقش هیجانات خودآگاهانه (غرور و شرم) در تصمیم گیری های اخلاقی حسابداری :مطالعه موردی دانشجویان دانشگاه سلیمانیه
    1402
    این تحقیق با هدف بررسی نقش هیجانات خودآگاهانه (غرور و شرم) در تصمیم گیری های اخلاقی حسابداری :مطالعه موردی دانشجویان دانشگاه سلیمانیه انجام شده است . بر این اساس این مطالعه دو هیجان خودآگاهانه یعنی غرور و شرم را بررسی می کند و هدف آن رسیدن به درک بهتری از نقش هیجانات خودآگاهانه در فرآیند تصمیم گیری های اخلاقی حسابداران می باشد داده های مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه و ارائه سناریو از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری حسابداری مشغول به تحصیل در سال 1400-1401 در دانشگاه های سلیمانیه عراق که تعداد آنها 120 نفر بوده است و با استفاده از روش توصیفی از نوع همبستگی و رگرسیون چند متغیره در نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده است. براساس یافته های پژوهش ارتباط مثبت و معنی داری بین احساس غرور و اقدامات حمایتی از شرکت همچنین ارتباط مثبت و معنی داری بین احساس شرم و اقدامات جبرانی مشاهده گردید. بعلاوه مشاهده شد که دگرگرایی رابطه مثبت و معناداری با رفتار حمایتی دارد یافته ها نشان میدهد رابطه مثبت و معناداری بین تعامل شرم و دگرگرایی با رفتار جبرانی وجود دارد .
  5. نقش تعدیلگری عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیر و حسابرس بر رابطه بین ویژگی‌ها‌ی موسسه حسابرسی و تغییر طبقه‌بندی سود
    1402
    روش تغییر طبقه‌بندی سود یکی از ترفندها‌ی اعمال مدیریت سود می‌باشد. در این روش بدون اینکه مبلغ سود خالص شرکت تغییر کند، از طریق تغییر طبقه اقلام سود و زیانی از عملیاتی به غیر عملیانی یا بالعکس، سود اصلی (عملیاتی) شرکت توسط مدیران دست‌کاری می‌شود. با در نظر گرفتن تضاد منافع میان مدیران و مالکان و همچنین عدم تقارن اطلاعاتی که میان استفاده کنندگان درون و برون سازمانی وجود دارد، اجرای فرایند حسابرسی و خدمات حسابرسی موسسه‌های حسابرسی یک امر ضروری است. با توجه به نقش و جایگاه حسابرسان در نظارت و اعتباربخشی به ادعاها‌ی مدیران، وجود برخی از ویژگی‌ها‌ی موسسه حسابرسی از جمله توان رقابت، تعداد شرکا، رتبه کیفی، اندازه و دوره تصدی موسسه حسابرسی می‌توانند نقش مهمی در محدود کردن مدیریت سود با استفاده از تغییر طبقه‌بندی سود داشته باشد؛ بنابراین هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی‌ها‌ی موسسه حسابرسی بر تغییر طبقه‌بندی سود با تاکید بر نقش تعدیلگری عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیر و حسابرس در 82 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای بازه زمانی 1393 الی 1400 می‌باشد. برای آزمون فرضیه‌ها از تحلیل رگرسیونی چند متغیره استفاده شده است. نتایج این پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت و معنی‌دار توان رقابت موسسه حسابرسی و رتبه کیفی موسسه حسابرسی با تغییر طبقه‌بندی سود است. همچنین، نتایج این پژوهش نشان از رابطه منفی و معنی‌دار اندازه موسسه حسابرسی و تغییر طبقه‌بندی سود دارد. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که بین تعداد شرکای موسسه حسابرسی و دوره تصدی موسسه حسابرسی با تغییر طبقه‌بندی سود رابطه معنی‌داری وجود ندارد. بعلاوه، نتایج حاکی از عدم تایید تاثیر نقش تعدیلگری عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیر و حسابرس بر رابطه بین توان رقابت موسسه حسابرسی، تعداد شرکای موسسه حسابرسی، رتبه کیفی موسسه حسابرسی، اندازه موسسه حسابرسی و دوره تصدی موسسه حسابرسی با تغییر طبقه‌بندی سود می‌باشد.
  6. نقش رقابت بازار محصول، اصطکاک مالی و مالی‌گرایی، در ارتباط بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و ریسک‌پذیری
    1402
    وجود نوسان متغیرهای کلان اقتصادی و شفاف نبودن مسیر کلی سیاست‌های اقتصادی دولت در سال‌های اخیر محیط ناامنی را برای فعالیت‌های اقتصادی کشور ایجاد نموده است. بروز عدم قطعیت سیاست اقتصادی، تامین منابع مالی را برای شرکت‌ها دشوارتر می‌کند و ممکن است به دلیل کمبود بودجه نتوانند از پروژه‌های سرمایه‌گذاری پر ریسک و پربازده حمایت کنند. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی رابطه بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و ریسک‌پذیری شرکت با نقش تعدیل گری رقابت بازار محصول و اصطکاک مالی و نقش میانجیگری مالی گرایی در شرکت‌هایی پذیرفته‌شده بورس اوراق بهادار تهران است. به‌منظور دست یافتن به هدف پژوهش، تعداد 142 شرکت به‌عنوان نمونه در دسترس طی بازه زمانی سال 1390 تا 1399 انتخاب که درمجموع 1420 سال – شرکت، جهت انجام تحلیل موردبررسی قرار گرفت. از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی و آزمون سوبل و داده‌های ترکیبی، جهت آزمون فرضیه‌های پژوهش استفاده گردید. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و ریسک‌پذیری شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد بااین‌حال شواهدی که بیانگر نقش تعدیل گری رقابت بازار محصول و اصطکاک مالی بر رابطه بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و ریسک‌پذیری باشد، یافت نگردید. بین عدم قطعیت سیاست اقتصادی و مالی گرایی رابطه منفی و معناداری وجود دارد که با افزایش عدم قطعیت سیاست اقتصادی، سطح دارایی مالی در شرکت‌ها کاهش می‌یابد. با واردکردن مالی گرایی به‌عنوان متغیر میانجی در مدل اصلی، نقش میانجیگری تائید نشده است.
  7. رابطه تغییر طبقه بندی سود با ضریب واکنش سود، عدم تقارن اطلاعاتی و اطمینان سرمایه گذاران
    1401
    سرمایه گذاران برای اتخاذ تصمیمات بهینه، به اطلاعات مربوط به سود حسابداری نیازمند هستند، اگر این اطلاعات به سرمایه گذارانی که در موقعیت مناسب تری قرار دارند زود تر برسد قادر خواهند بود بر عرضه و تقاضا ی بازار تاثیر گذاشته و منجر به بروز شکاف قیمتی شوند. این اطلاعات موجب اخذ تصمیمات مختلف در افراد متفاوت می شود. عدم آگاهی سرمایه گذاران از عوامل موثر بر واکنش سایر سرمایه گذاران می تواند منجر به واکنش بیشتر یا کمتر از واقع آنها شود، که در نهایت در ارزش گذاری سهام شرکت دچار اشتباه می شوند. زمانی که ارزش واقعی سهام مشخص نباشد، بازده آتی آن سهام نیز تحت تاثیر تفسیر نادرست سرمایه گذاران از محتوای سود قرار می گیرد، و به دلیل اطلاعات گمراه کننده منجر به تفاوت-های ادراکی در تصمیمات می شود. گاهی ممکن است مدیران با انگیزه های مختلف این سود را دستکاری کرده و اقدام به مدیریت سود کنند. تغییر طبقه بندی سود نوعی مدیریت سود است که طبقه اقلام موجود در صورت سود و زیان بدون تغییر سود خالص جابجا می گردد، تا کاربران صورت های مالی را فریب دهند. در مقایسه با مدیریت اقلام تعهدی و مدیریت فعالیت های واقعی ، تغییر طبقه بندی سود یک ابزار ظریف و در عین حال قابل اجرا برای مدیریت سود است. هدف این پژوهش بررسی اثر تغییر طبقه بندی سود بر عدم تقاران اطلاعاتی و ضریب واکنش سود و اطمینان سرمایه گذاران در شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه پژوهش شامل 117 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره ای ده ساله، 1399-1390 می باشد. به منظور آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره و داده های تابلویی استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین تغییر طبقه بندی سود و اطمینان سرمایه گذارن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، اما رابطه بین تغییر طبقه بندی سود و ضریب واکنش تایید نشد. همچنین یافته ها حاکی از وجود رابطه منفی و معنادار بین تغییر طبقه بندی سود و عدم تقاران اطلاعاتی است.
  8. تاثیر خوانایی صورت های مالی روی هزینه سرمایه و هزینه نمایندگی شرکت با تاکید بر کیفیت حسابرسی
    1401
    صورتهای مالی و گزارشات سالانه شرکتهایی که از خوانایی بالایی برخودار هستند، تاثیر مهمی بر عملکرد و اطلاعات در دسترس استفاده کنندگان و کسانی که می خواهند سرمایه گذاری نمایند، می گذارد و همچنین سهامداران را قادر می سازد که بر عملیات مدیران نظارت نمایند. بنابراین، خوانایی صورتهای مالی و افشای اطلاعات از قبیل گزارشهای سالانه پل ارتباطی مهمی بین مدیران و سهامداران به دلیل جدا بودن مالکیت از مدیریت محسوب می شود. دراین راستا پژوهش حاضر به بررسی تاثیر خوانایی صورتهای مالی برهزینه سرمایه و هزینه نمایندگی با تاکید بر کیفیت حسابرسی پرداخته است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر خوانایی صورت های مالی روی هزینه سرمایه و هزینه نمایندگی شرکت با تاکید بر کیفیت حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی – همبستگی است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 111 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1399 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 888 سال _ شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. به-منظور بررسی روابط بین متغیرها از رگرسیون چند متغیره و به منظور برازش الگوی رگرسیون، از روش حداقل مربعات تعمیم یافته استفاده گردید. همچنین جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین خوانایی صورتهای مالی و هزینه ی سرمایه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، همچنین بین خوانایی صورتهای مالی و هزینه ی نمایندگی رابطه مثبت ومعناداری وجود دارد. هچنین وجود کیفیت حسابرسی درشرکتها رابطه بین خوانایی صورتهای مالی و هزینه ی نمایندگی را تحت تاثیر خود قرار می دهد ولی بر رابطه ی بین خوانایی صورتهای مالی و هزینه ی سرمایه تاثیر معناداری ندارد.
  9. شیوه های حسابداری، عدم تمرکز و فساد مالی در سازمان های دولتی استان کردستان
    1400
    فساد مالی همواره یکی از مشکلات اساسی جامعه و علی الخصوص سازمان های دولتی می باشد. تاثیر مخرب فساد بر سازمان ها و در نهایت کل جامعه همواره از چالش هایی می باشد که سیاستگذاران با آن روبرو بوده و همواره به دنبال بهبود وضعیت سازمان و ارائه راهکارهای مناسب جهت نیل به این مقصود بوده اند. از طرفی روش های حسابداری مدیریت با توجه به نقشی که می تواند در این زمینه ایفا نماید و همچنین نقش تمرکزدایی در سازمان بر بهوبد جلوگیری از فساد اهمیت موضوع را نشان می دهد. هدف از این پژوهش بررسی شیوه های حسابداری، عدم تمرکز و فساد مالی در سازمان های دولتی استان کردستان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مدیران سازمان های دولتی استان کردستان می باشد. که تعداد کل کارکنان آنها 500 نفر است و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 217 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه های استاندارد بود که روایی صوری آن توسط اساتید تایید گردیده و سپس پایایی آن نیز توسط آلفای کرونباخ محاسبه شد. همچنین از روش آماری توصیفی جهت توصیف داده های پژوهش و از آزمون های آمار استنباطی همبستگی پیرسون، رگرسیون ساده جهت تحلیل داده ها استفاده گردید. نتایج نشان داد که روش های حسابداری، رابطه بین تمرکززدایی و فساد مالی در سازمان های دولتی استان کردستان را تعدیل می کند. همچنین بین روش های حسابداری و تمرکززدایی و فساد مالی در سازمان های دولتی استان کردستان رابطه معناداری وجود دارد.
  10. بررسی رابطه بین کیفیت سود و ناهنجاری های حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
    1400
    نقش بازار سهام برای رونق بخشیدن به اقتصاد کشورهایی مانند ایران که از یک سو با حجم زیادی از سرمایه های سرگردان و از سوی دیگر با کمبود منابع سرمایه گذاری روبه رو است، بسیار مهم است. لذا شناخت عوامل تاثیرگذار بر رفتار بازده سهام می تواند گام مهمی در جهت دهی سرمایه در اقتصاد کشورها محسوب شود. بنابراین وجود عوامل و متغیرهایی که با بازده رابطه منفی دارند (ناهنجاری ها)، از جمله مهم ترین اطلاعاتی است که ذینفغان برای تعیین نوع ارتباط خود با شرکت ها به آن نیاز دارند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کیفیت سود و ناهنجاری های حسابداری در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 134 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1399 انتخاب و در مجموع 1206سال – شرکت جهت انجام تحلیل در نظر گرفته شد. این پژوهش در چارچوب پژوهش های توصیفی طبقه بندی و روش آزمون فرضیه ها، روش تجزیه و تحلیل آماری از نوع همبستگی و به منظور تحلیل آماری فرضیه ها از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. همچنین برای اندازه گیری متغیر وابسته ناهنجاری های حسابداری از چهار پراکسی؛ ناهنجاری خالص دارایی های عملیاتی، ناهنجاری رشد دارایی ها، ناهنجاری اقلام تعهدی عملیاتی و ناهنجاری سود غیره منتظره استفاده و برای محاسبه متغیر مستقل کیفیت سود از دو ویژگی آن؛ کیفیت اقلام تعهدی و پایداری سود استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ناهنجاری خالص دارایی های عملیاتی با کیفیت اقلام تعهدی و پایداری سود رابطه مثبت و معناداری دارد. همچنین یافته ها نشان داد که ناهنجاری رشد دارایی ها با کیفیت اقلام تعهدی رابطه مثبت و معنادار ی دارد و با پایداری سود رابطه ای ندارد. علاوه بر این ناهنجاری اقلام تعهدی عملیاتی رابطه مثبت و معناداری با کیفیت اقلام تعهدی و پایداری سود دارد، و همچنین نتایج نشان داد که ناهنجاری سود غیره منتظره دارای رابطه منفی و معنادار با کیفیت اقلام تعهدی و دارای رابطه مثبت و معناداری با پایداری سود می باشد.
  11. بررسی ارتباط نااطمینانی سیاستهای اقتصادی با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و قابلیت مقایسه صورتهای مالی با تاکید بر چرخه عمر شرکتها
    1400
    شوک ها و نوسانات اقتصادی پیاپی در سال های اخیر سبب بی انضباطی در سیاست های اقتصادی دولت شده است که این مسئله نااطمینانی سیاست های اقتصادی را تشدید نموده است. با توجه به اینکه چنین شرایطی تصمیمات مالی و کیفیت گزارشگری واحدهای تجاری می تواند اثرگذار باشد؛ پژوهش حاضر به بررسی ارتباط نااطمینانی سیاستهای اقتصادی با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و قابلیت مقایسه صورت های مالی با نقش تعدیلگری چرخه عمر شرکت ها می پردازد. در پژوهش حاضر داده های 125 واحد تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفت. جهت اندازه گیری مدیریت سود از اقلام تعهدی اختیاری مطابق مدل کوتاری و همکاران(2005) استفاده شد. قابلیت مقایسه صورت های مالی مطابق مدل دیفرانکو و همکاران (2011) و شاخص نااطمینانی سیاستهای اقتصادی با استفاده از الگوی خود رگرسیونی واریانس شرطی محاسبه گردید و طبقه بندی واحدهای تجاری در مراحل مختلف چرخه عمر مطابق مدل دیکنسون (2011) صورت پذیرفت. نتایج نشان میدهد که نااطمینانی سیاست های اقتصادی با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی رابطه مثبتی دارد و این ارتباط در مرحله ایجاد و رشد تضعیف گردیده و در مرحله بلوغ شدت می یابد اما مرحله افول، اثر معناداری بر این رابطه ندارد. علاوه بر این نااطمینانی با مقایسه پذیری صورت های مالی رابطه مثبت دارد که در مراحل بلوغ و افول این رابطه تشدید می گردد. اما اثر تعدیلگری مراحل ایجاد و رشد بر رابطه مزبور مشاهده نگردید. بنابراین می توان گفت با افزایش نااطمینانی سیاستهای اقتصادی، فرصت و انگیزه لازم جهت اقدام به مدیریت سود توسط مدیران افزایش می یابد. همچنین یافتههای پژوهش نشان داد که با افزایش نااطمینانی سیاستهای اقتصادی طی دوره پژوهش، قابلیت مقایسه نیز افزایش یافته است. به علاوه شواهد حاکی از آن است که مراحل چرخه عمر شرکت تاثیر ناهمگنی بر ارتباطات ذکر شده دارد.
  12. بررسی رابطه بین برنامهریزی مالیاتی و ارزش شرکت با تاکید بر ویژگیهای هیئت مدیره
    1400
    هدف از این تحقیق، بررسی رابطه بین برنامه ریزی مالیاتی و ارزش شرکت در شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران بوده است. در این تحقیق از متغیرهای مختلفی بهره گرفته شد. به همین ترتیب تاثیر برنامه ریزی مالیاتی بر ارزش شرکت از طریق برازش مدل های رگرسیونی با داده های پانلی طی دوره 1390تا 1399بر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی قرار گرفت. امروزه بسیاری از شرکتها هزینه های زیادی را صرف برنامهریزی مالیاتی میکنند و از طرق گوناگون سعی در کاهش هزینه مالیاتی خود دارند. این صرف هزینه در قبال برنامهریزی مالیاتی سبب افزایش ارزش شرکت میشود و نقش هیئتمدیره در قبال اینگونه تصمیمات محسوس است. با توجه به شیوه جمع آوری دادهها، این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی و از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی محسوب میشود؛ نتایج پژوهش نشان میدهد که بین شاخص اندازه هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره، نقش دوگانه مدیرعامل، حضور زنان، اندازه کمیته حسابرسی، شاخص تعاملی برنامه ریزی مالیاتی با اندازه هیئتمدیره، تعاملی برنامهریزی مالیاتی با استقلال هیئت مدیره، تعاملی برنامه ریزی مالیاتی با نقش دوگانه مدیرعامل، تعاملی برنامه ریزی مالیاتی با حضور زنان، تعاملی برنامه ریزی مالیاتی با اندازه کمیته حسابرسی، فرصتهای رشد، اندازه شرکت، نرخ تورم، بازده داراییها اثر مثبت بر متغیر وابسته (ارزش شرکت) داشته است؛ از طرفی شاخص برنامهریزی مالیاتی و سود سهام اثر منفی و معناداری بر متغیر وابسته (ارزش شرکت) داشته است همچنین در مدل بعدی شاخص برنامه ریزی مالیاتی و شاخص سود سهام اثر منفی بر متغیر وابسته (ارزش شرکت) داشته است؛ همچنین اندازه هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره، نقش دوگانه مدیرعامل، حضور زنان، اندازه کمیته حسابرسی، فرصتهای رشد، اندازه شرکت، نرخ تورم، بازده داراییها اثر مثبت و معناداری بر متغیر وابسته (ارزش شرکت) داشته است